|
|
HET WATERPALEIS Tirtagangga
"Het is gebouwd op de plek van een heilige bron, iets van de hoofdweg, en is eigenlijk meer een watertuin, een mengeling van terrassen, vijvers, leuke struiken, water dat borrelt uit de mond van gebeeldhouwde waterbuffels en nimfen, en een vijver vol flitsende oranje en witte karpers. "

De koning van Karangasem liet in 1948 zijn waterpaleis bouwen. Zijn volledige naam is: Ida Anak Agung Anglurah Agung Ketut Karangasem (Ida, kind van
Zonnekoning Anglirah, kind en zoon van het dorp Karangasem). Het was de laatste radja van Karangasem.
Het waterpaleis is een unieke combinatie van Balinese en Chinese stijlen. In de jaren 40 was het een leuk weekendverblijf voor de laatste raja´s van Bali om te rusten en te relaxen. Het diende eveneens als ontvangstplaats van belangrijke gasten. Het vredige waterpaleis ligt in een mooi landschap te midden van spectaculaire, op terrassen aangelegde sawa’s.
Wil je hier niet alleen overdag zijn, maar ook ontwaken in koninklijke sferen? Bij Van Verre neemt een ervaren gids je overdag mee naar authentieke waterpaleizen en ’s avonds is er een bungalow voor je gereserveerd in het paleis.
Het paleis ligt in Tirtagangga, een klein dorpje in Oost Bali, op korte afstand van het traditionele Bali Aga dorp. Waterpartijen, fonteintjes, beelden en bloemen vormen het decor. Het uitzicht is er prachtig.
Het waterpaleis rust op een bron, het water wordt als heilig beschouwd.
De bron ontspringt in de grond bij de heilige Rijasa boom en voorziet de baden, de vijvers en het fontein van water. De lokale bevolking heeft de boom deze naam "Rijasa" gegeven.
|
|
Men kan een duik nemen in een van de grote bekkens. De tuinen en restaurant worden geleid door een van de kleinzonen van de laatste koning. Er werd een bad gebouwd voor zijn 10 vrouwen en een bad voor zijn 16 kinderen. In het 3e en 4e bad was bestemd voor zijn koikarpers en goudvissen. Hier zwemmen dan ook vele koikarpers van soms wel meer dan 70 centimeter. De baden en vijvers liggen in een fraai onderhouden tuin. Van een echt paleis is eigenlijk geen sprake.

Je kunt voor een klein bedrag een bad nemen in het eerste, vorstelijke bassin. Dit was oorspronkelijk alleen voor de koning bestemd. Als je een beetje geluk hebt, heb je dit glasheldere koningsbad met duikplateau op elegante zuiltjes geheel voor jezelf. Het paleis is eigenlijk meer een watertuin, een mengeling van terrassen, vijvers, leuke struiken, water dat borrelt uit de mond van gebeeldhouwde waterbuffels en nimfen. Er zijn op verschillende plekken heilig water die een verschillende betekenis hebben zoals heilig water voor lichaam en geest. In twee van de hogere gelegen baden mag je zelfs zwemmen. Tegenwoordig wordt het door de lokale bevolking gebruikt om te baden en te zwemmen. Er staat nu nog een klein gebouw onder de banyan boom. Tirtagangga betekent letterlijk "water uit de Ganges".Het grondwater, dat heilig water is, mag alleen worden gebruikt voor tempelfestivals of voor ceremonies met het heilige Rijasa water. Vlakbij Tirtagangga ligt nog een bijzonder fraai waterpaleis, namelijk dat van Taman Ujung.

Uit een reisverslag:
"Vandaag zijn we naar de twee paleizen van een van de koningen van Bali geweest, te weten Tirtagangga en Ujung. Het zijn twee grote paleizen met een heel mooie tuin en dito zwembaden.
Vroeger ging de koning hier met zijn vele vrouwen naar toe. De man had het maar druk in die tijd om al zijn vrouwen aandacht te geven. Als zijn vrouwen aan het baden waren in de zwembaden van het paleis (en dat ging in die tijd
"puur natuur" ) dan zat de koning te genieten van het ongetwijfeld mooie schouwspel. Wij konden ons levendig voorstellen hoe dat in die tijd moet zijn geweest. Onze Balinese gids vertelde er met een glimlach over....."
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |
|