TANJUNG
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
  TANJUNG
  -- Tanjung
  -- Tiu Pupus Waterval
  -- Pantai Tebing
  -- Pura Medana
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

TIU PUPUS WATERVAL


Tiu Pupus Waterval

          De Tiu Pupus Waterval wordt heel weinig bezocht door toeristen. Het is er rustig en bevindt zich in een omgeving met een natuurlijke schoonheid. Ook de bevolking heeft nog niet door, welk een schoonheid ze in hun bezit hebben. Er wordt geen toegangprijs gevraagd om deze prachtige waterval te bezoeken. De waterval, een bergbriesje, veel groene en weelderige bomen zijn de belangrijkste attracties in deze onontdekte streek.
In het noorden van Lombok vind je de mooie watervallen, waar van het water wordt aangeleverd door de berg Rinjani.

De naam "Tiu Pupus" betekent zoiets als: "water uit de wortels van hout stroomt". Dit komt, omdat het water voordat het zich naar beneden stort, zich door veel bochten en schaduwrijke boomwortels stromen begeeft. Het water stort zich daarna op bodem van een vijver. De hoogte van de waterval is ongeveer 50 meter, terwijl de vijver onderaan de waterval 4 meter diep is. De vijver heeft een oppervlakte van ongeveer 100 vierkante meter.
Op het pad naar de Tiu Pupus-waterval groeien aan de linkerkant cacaobomen. Noord Lombok is beroemd om zijn chocolade plantages. Rijp fruit is erg verleidelijk om te plukken. De mensen, die dichtbij de Tiu Pupus-waterval wonen, zijn erg vriendelijk en zelfs velen van hen wassen en zich baden onderaan de Tiu Pupus-waterval.

 


De vijver onderaan de waterval


De waterval ligt in het gehucht Kerurak, dichtbij het dorp Genggeen. Dat ligt op ca. 70 km van de hoofdstad Mataram. De rit naar het dorp duurt ongeveer 3 kwartier en de weg is goed. Je parkeert de auto bij de Sengkukun-dam (2005). Het water voor dit reservoir wordt voornamelijk in het regenseizoen verzamelt. Het voorziet honderden hectares gemeenschappelijke rijstvelden van water in het drogere seizoen.
Zorg dat je eten en/ of drinken bij je hebt, want bij de parkeerplaats zijn geen winkeltjes of kraampjes, waar je iets kunt kopen.

Vanaf Sengkukun-dam is het ongeveer 15 minuten lopen. Vanwege het rotsachtige terrein en modderige grond kun je beter geen glad schoeisel gebruiken. Van een afstand is te zien, hoe mooi en natuurlijk de waterval is met de schaduw van bomen. Het vallende water, dat vanuit de hoogte stroomt en de koele lucht verleid je om onmiddellijk het bruisende water in te gaan.
Helaas zijn voorzieningen zoals toiletten, kleedkamers en eetstalletjes nog niet aanwezig. Je moet dus twee keer nadenken om een douche nemen of doorweekt te raken om het gevoel van baden in de Tiu Pupus-waterval te voelen.


kaartje noordwest Lombok

Uit een reisverslag:

"Onderweg zie je veel natuur, veel groen, kleine mini dorpjes bestaande uit 5 huizen en mensen die nog ‘traditionele beroepen’ uitoefenen. Er waren veel mensen aan het ploegen op de velden of de rijstvelden aan het bewateren en langs de weg liepen ook veel buffels. Deze buffels liepen in kuddes en er was één hoeder die de hele kudde loslopende buffels aanstuurde met één houten stok. Het uitzicht over de velden en heuvels is echt geweldig. Er is geen vervuiling langs de weg en je hebt een mooie kijk op de ongerepte natuur. De kinderen spelen gewoon vrij in de velden, rennen naakt rond in de modder en proberen buffels te vangen met een katapult."

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |