LOMBOK
TEMPEL
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

PURA GUNUNG PENGSONG

"De laatste en ultieme stop in deze tour is Gunung Pengsong. Op de helling van Gunung Pengsong liggen enkele witte Hindoe tempeltjes. De tempels zelf zijn niet bijzonder interessant maar het uitzicht over Gunung Rinjani, Gunung Agung en de panorama over de rijstvelden is de moeite waard om de lange trap er naar toe te beklimmen."


Pura Gunung Pengsong

          De Pura Gunung Pengsong ligt ongeveer 10 km ten zuiden van Mataram in het dorp Kuripan. Het is niet de plek, die een toerist gauw zal bezoeken. Het is geen toeristische attractie, hoewel je er schaduwrijke bomen vindt en een koele bries met uitzicht op de Rinjani en de baai van Lembar. Op de top van deze 200 meter hoge heuvel (Gunung Pengsong) vind je de Pulai Pulai-tempel, waarvan gezegd wordt dat het de eerste en oudste Hindoeïstische tempel is op Lombok. Deze tempel met een panoramische achtergrond van de berg Rinjani, rijstvelden en ook de zee, werd gebouwd in 1514.

In dit tempelcomplex zijn er drie andere tempels, die 3 bergen vertegenwoordigen, namelijk de berg Rinjani, de berg Meranggu en de berg Pengsong. Het tempelgebouw is ook vrij strak met unieke reliëfs. Historisch gezien is deze tempel gebouwd door Betara Wayan Sebali, een Hindoe pandita (een wijze of hogepriester) uit Bali. De tempel is zeer goed onderhouden.
De tempel is nog steeds in gebruik. Dagelijks komen er Hindoes om te bidden en de eredienst bij te wonen. Daarom moeten toeristen zich aan de regels houden. Zo moet men een gele sjerp rond de taille dragen en vrouwen, die in hun menstruatie-periode zitten mogen de tempel niet bezoeken. Tijdens Hindoeistische feestdagen is de tempel gesloten.

 

Bij de toegangspoort, die leidt naar de top van de heuvel zijn er bewakers: 2 beelden van leeuwen en 2 beelden van slangen, waarvan de staart ongeveer 30 meter lang is is tot de poort op de top van de heuvel. Op de stenen trap, die naar boven leidt kom je wegschietende apen tegen en soms een slapende hond of kat. Voordat je de top bereikt, passeer je de waterbron "Tirta Mumbul Sari", die wordt gebruikt door de Hindoes om zich te wassen, voordat ze in de Pura Pengsong gaan bidden.


De lange stenen trap

Als je boven bent sta je voor een deur, die gemaakt is van ijzeren staven met hangsloten aan de haak, maar tijdens bezoekuren is de deur gewoon open.

Ter verduidelijking:

  • Pura = Tempel

  • Gunung = Berg

  • Pengsong = de naam van de berg

De eigenlijke naam van de tempel is Pulai Pulai Tempel en hij ligt op een heuvel.


De Toegangspoort

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |