|
|
PURA MERU
"Op 22 juni zetten we voet op Lombok. In het nieuwe Lombok International Airport werden we opgewacht door tientallen opdringerige taxichauffeurs die ons een dure rit wilden aansmeren naar de hoofdstad Mataram, waar we een hotelletje hadden voor een nacht. Nee nee, er zou geen lokale bus zijn naar Mataram, maar plots stond hij in een keer voor onze neus! Voor een Eurotje konden we zo instappen. "

Pura Meru
De Pura Meru is één van de grootste hindoetempels van Lombok. Het is de hoofdtempel van de Hindoes en deze bevindt zich in
West Cakranegara (spreek uit: Sjakranegara). Dit is één van de voorsteden van de hoofdstad Mataram. De tempel is gebouwd in 1720 onder het beschermheerschap van een Balinese prins, die de banden tussen de eilanden Bali en Lombok wilde versterken. De achitectuur van de Peru Meru vertoont veel gelijkenis met de tempels op Bali. De drie torens symboliseren de drie-eenheid Brahma, Vishnu en Siva. De tempel wordt veel gebruikt bij festivals en ceremonies.
Op de buitenste binnenplaats vind je de hal met de houten kleppers en trommels, die werden gebruikt om de gelovigen op te roepen naar de vieringen te komen. Pura Meru is gewijd aan de drie goden, die de heilige drie-eenheid van het Hindoeïsme vormen: Brahma, Vishnu en Shiva. Op de binnenste binnenplaats zie je de drie torens, ofwel "meru's". De middelste meru, met elf verdiepingen, is gewijd aan Shiva, de meru's met negen verdiepingen is gewijd aan Vishnu en aan Brahma. De drie meru's symboliseren ook de grootste vulkanen van Indonesië, Gunung Semeru
(Oost Java), Gunung Agung en de Gunung Rinjani. Op de binnenplaats vind je nog ruim dertig andere, kleinere altaren. Deze zijn gewijd aan de vele, andere Hindoegoden. |
|
Pura Meru is een levendige tempel, die dagelijks door de gelovigen wordt gebruikt. Toon dus altijd respect, vooral op momenten dat gelovigen wierook, vruchten en bloemen offeren. Je moet ook een sarong of hoofddoek dragen. Deze kun je eventueel voor weinig geld bij de ingang huren. Vooral tijdens de viering van de volle maan in juni is het erg druk in de tempel.
Nadat je de vredige omgeving van Pura Meru hebt bekeken, is de overkant van de straat ook interessant. Hier vind je de koele rust van het Waterpaleis Mayura. Midden in een breed kunstmatig meer drijft een in Balinese stijl gebouwd paviljoen, dat in de tijd van de Balinese overheersing dienstdeed als ontmoetingsplaats en rechtbank.

Pura Meru
"Het dorpje was relaxt. Het strand was niet toeristisch en je had dus een strand bijna voor jezelf alleen. Het water was ook kraakhelder. In ons favoriete restaurant 'Sun Set' hebben we drie dagen heerlijk gegeten. Verse vis en als hoogtepunt voor het eerst in ons leven: kreeft! Weer een ervaring rijker.
Een scooter wilden we huren, maar we hebben dit uiteindelijk niet gedaan. De scooter, die we bijna zouden gaan huren, had geen nummerbord en was onverzekerd. Er hing een luchtje aan. Niet gedaan dus. Dagje zwembad gepakt.
Verder hebben we de lokale supermarkten leeggeroofd, als het gaat om de Magnum Gold. Die hier tot voor kort voor een prikkie te krijgen was."
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | |