TANJUNG
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
  TANJUNG
  -- Tanjung
  -- Tiu Pupus Waterval
  -- Pantai Tebing
  -- Pura Medana
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

Pura Medana

"Wat is het hier heerlijk rustig. Dit is genieten zo. We legen allebeide een kokosnootje en gaan daarna tawaren over de doeken. Nadat we 2 mooie doekjes hebben gekocht gaan we weer huiswaarts. Een andere wat drukke route. Thuisgekomen bemerken we hoe pittig de zon heeft gebrand. We zijn allebeide wat verbrand."

          De Pura Medana is een Hindoe tempeltje heel dicht aan zee. Er zijn plannen om deze Pura Medana geheel te renoveren, waar ook kraampjes, toiletten, parkeerplaatsen en open theaters zijn. Deze renovatie zal waarschijnlijk wat langer duren, hoewel deze 2015 gepresenteerd werd.
Nu bestaat het uit een gebouwtje met twee tombes er in: één grote en één kleine. De grote behoort aan een Sasak-edelman (heerser), die Papuk Buling Dana heette en afkomstig was uit Tanjung. De locatie van deze kleine tempel is niet aangegeven met grote aanwijsborden. Slechts een klein bordje bij een groot hotelbord staat van het luxe Oberoi Hotel. Echter geen nood, want iedereen in Noord Lombok weet je de weg naar dit kleine tempeltje te wijzen.

Het gebouwtje met de tombes is gemarkeerd met een witte doeken, die het gebouw omringen. In het gebouw, dat op op een woning lijkt, zijn twee permanente graven van keramiek.
Eén ervan is een graf met grote en hoge grafstenen, terwijl de andere het graf een kleinere grafsteen heeft. Men kan niet zomaar willekeurig naar binnen gaan om de graven te bezoeken. Bezoekers moeten zich zuiveren met een wasbeurt en iets prevelen bij de ingang van het graf. Binnen is er ook een waarschuwingsbord met de tekst "verbod om drank, eten en drinken" te nuttigen. Inclusief een strikt verbod voor vrouwen die menstrueren! Deze plek wordt als heilig beschouwd.
De meeste bewoners van de streek, die erin geloven, verwachten een aanwijzing voor voldoende rijkdom te krijgen door alleen maar te bidden. Er komen echter ook bezoekers uit verschillende regio's.

 


De tombe van Medana wordt omringd door grote, schaduwrijke oude bomen. Links en rechts van het graf staan muurtjes met grote pilaren. De tombes staan vrij dicht bij het water en men heeft een panoramisch uitzicht op de open zee. Er zijn kleine traptreden op de rotswanden van het graf. Zodat de mensen, die op bezoek komen, op een 8 meter hoge rotswand van de zee kunnen zitten om zo uit te rusten voor of na een bedevaart.

Het verhaal van de legende:
Papuk Buling Dana stond bekend om zijn macht, eigendom en vrijgevigheid. Zijn huwelijk werd bekroond met een vrome en mooie prinses. Maar men maakte misbruik van het karakter van de zeer vriendelijke en genereuze koning. Dit wekte hebzucht en onwetendheid op bij zijn eigen bevolking.
Enkele hadden kwaad in de zin en wilden misbruik maken van het gulle karakter. Ze maakten een wreed plan, namelijk te vragen om de meest waardevolle schat van de koning: zijn prachtige dochtertje. Ze gingen naar de koning om hun wens kenbaar te maken. Hoewel de koning woest was, willigde hij de vraag van zijn bevolking in. Hij gaf zijn enige dochter. Nadat het gelukt was de koningsdochter heel gemakkelijk te krijgen, bleek de harten van deze slechte mensen vies en slecht. Ze vermoordden de dochter, sneden de levenloze dochter in stukken en gingen met deze stukken terug naar koning Papuk Buling Dana. Alsof het niet genoeg was, vroeg het kwade volkscomplot de koning om het vlees te eten van het lichaam van zijn favoriete dochter, dat in stukken was gesneden.
Nu kwam er echter een verandering aan zijn vrijgevigheid. Hij werd ontzettend kwaad op deze hebzuchtige en gewelddadige mensen.
Papuk Buling Dana vervloekte de moordenaars: 7 generaties lang. Ze zouden altijd lijden en ellende in hun leven ondervinden, ziekte-uitbarstingen, hongersnood, en als de mensen een oogst krijgen, zou er geen water zijn, als ze water zouden krijgen, dan zouden deze mensen voedselgebrek hebben. Door de vloek van Papuk Buling Dana zouden de nakomelingen ook een handicap hebben: blind, doof, stom of verlamd.
Ook wilde hij geen van zijn bezittingen na zijn dood achterlaten. Alles zou in steen veranderen: edelstenen, goud en zilver.
Daarom wordt aangenomen, dat alle stenen die zich in het tempelgebied bevinden, de in steen veranderde edelstenen, goud en zilver zijn. Wie de stenen in het tempelgebied meeneemt, zal ziek worden. De stenen worden beschouwd als eigendom Papuk Buling Dana, die door hem vervloekt zijn.
Wie zich echter hier (in deze tempel) wast en zuivert, ontvangt het vermogen om de ziel en het lichaam te bevrijden van de eeuwigheid zonder de uiterlijke dood te ervaren, conform het hindoeïsme en boeddhisme.
De huidige tombe van Papuk Buling Dana is slechts een symbool en is een herdenkingsplaats. Voor de lokale bevolking is de Pura Medana een plaats voor aanbidding en het geeft zeer sterke positieve energie aan de mensen en de omgeving, zowel in de vorm van fortuin, gezondheid, veiligheid, geluk en welzijn.

Uit een reisverslag:

"Dus al vroeg wakker. Dan maar ontbijten, internetten en op pad. Ontbijt bananen pannenkoek, eigenlijk standaard hier! Spullen gepakt gaan met die banaan. Scooter gehuurd hier ergens op straat. Met deze mensen had ik gisteren palmwijn geprobeerd en praatje gemaakt. "

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |