PRAYA
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 
  PRAYA
  -- Praya
  -- Praya Hotels
  -- Sukarara
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

PRAYA

"Op maandagmorgen zijn we vertrokken naar Lombok, een Indonesisch eiland (naast Bali). Na een tussenlanding op Bali kwamen we na een paar uur aan in Praya, en daar vanuit hebben we een taxi naar Kuta genomen, een plaatsje aan de zuidkust.
Daar hebben we nog lekker een pilsje gedronken op het strand terwijl het langzaam donker werd."


Straatbeeld Praya

          Praya is de tweede stad van Lombok en tevens provincie hoofdstad van Centraal Lombok. Het is een overwegend islamitische stad, met minderheden van Balinese inwoners, die het hindoeïsme volgen en Chinese inwoners, die het boeddhisme of het christendom volgen. Het stadje heeft ongeveer 60.000 inwoners.
Praya ligt dichtbij de luchthaven van Lombok, Bandara Internasional Lombok, die op 1 oktober 2011 werd geopend. Deze ligt ten zuiden van Praya. De luchthaven is de enige operationele luchthaven van het eiland en heeft zowel internationale als binnenlandse vluchten. Voor 2011 landden de vliegtuigen op de luchthaven Selaparang bij Mataram.

Praya is het cultuurcentrum van de regio en voorziet deze dan ook met van alles. Er is een grote centrale Renteng Market (Pasar Renteng), die voorziet in de dagelijkse behoefte van de bevolking. In Praya zijn de banken, moderne winkels, supermarkten en een warenhuis. De stad beschikt ook over een Grote Moskee voor de moslim gemeenschap.
Op de Pasar Renteng zijn zo'n 750 handelaren actief, die uit de omgeving van Praya komen. Er is dus plaatsgebrek. Sommige handelaren hebben hun waren uitgestald op de trappen.
Men heeft voorgesteld om de Renteng Markt te herinrichten, maar daarvoor is geld nodig en dat is er niet. De handelaren lijden onder de stijgende grondstofprijzen. Daardoor lijdt bevolking onder de steeds stijgende dagelijkse voedselprijzen van o.a. pepers.

 

De stad beschikt over een zeer geliefde voetbalclub, waarvan de supporters zich vaak in de middag op een plein verzamelen om te voetballen. Het grote aantal sportvelden toont de voorliefde en het bewustzijn van de stad voor sport.
Praya City heeft openbaar stadsvervoer , waarmee het verschillende andere steden op het eiland Lombok passeert, zoals Mataram, Cakranegara en Ampenan. De Praya City Terminal is de busterminal voor zowel intercity als openbaar vervoer. De terminal ligt naast de Renteng Market.
In Praya is men nog niet gewend aan toeristen. Het gebruik van Engels is dus moeilijk. Geld opnemen bij een ATM doe je bij één van de banken.


Mandalika Monument


Mandalika-monument
Het verhaal van prinses Mandalika en beroemd om het Bale Nyale-festival gaat zo:
Het koninkrijk van Tonjang Beru (Zuid Lombok) werd geregeerd door een koning en deze had een dochter, prinses Mandalika. Eenmaal volwassen was ze een heel mooi meisje. Ze was heel sierlijk en mooi. Ze stond al snel bekend als een vriendelijke en beleefde prinses.
De schoonheid en elegantie van prinses Mandalika was zeer beroemd van het oosten tot het westen van het eiland Lombok. Uit andere koninkrijken werden prinsen verliefd en wilden graag met de prinses Mandalika trouwen.
Ze weigerde, want naast haar liefde ook voelde ze zich ook verantwoordelijkheid voor de bevolking. Er zou een langdurige oorlog op het eiland komen, als ze zou trouwen.
Verward door deze situatie, ging de prinses mediteren. Na enkele keren kreeg de prinses een soort openbaring. Ze moest alle prinsen uitnodigen voor een samenkomst vroeg in de ochtend voor zonsopgang en dat deed ze.
De prinses kwam met een heel mooie jurk van zeer fijne zijden stof. Ze liep naar de rand van een klif en stopte bovenop de rotsen. Ze sprak met luide stem: “O vader en moeder en alle Prinsen en mensen van de Tonjang Beru waar ik van hou. Ik kan niet één van de prinsen kiezen”
Onverwachts wierp de prinses zich toen in de zee, de golven slikten haar lichaam direct op en dat ging gepaard met storm, bliksem en een dreunend onweer.
De mensen beweren, dat de "Nyale" (zeeworm) de incarnatie van de prinses is.


De Grote Moskee

De Grote Moskee
De Grote Moskee is één van de beroemdste en grootste moskeeën van Lombok. In 2014 werd deze moskee nog gerenoveerd. Het budget was toen 8 miljard roepies. De moskee is eigendom van de overheid.

Praya Culinair
Praya heeft ook een grote verscheidenheid aan heerlijke gerechten, die uitnodigen om van te genieten. Het beroemde eten in Kota Praya bestaat voornamelijk uit traditionele gerechten, die authentiek zijn en pittig. In de middag kun je hiervan genieten op de hoofdstraten van Praya, zoals Jl. Jendral Sudirman en de omliggende straten. Enkele gerechten zoals gegrilde kip taliwang, zeevruchten en saté. Veel kraampjes zijn hier het doelwit van culinaire liefhebbers.


Uit een reisverslag:

"Hartelijk afscheid van onze crew bij vliegveld, ik help de groep met inchecken, Wings Air maakt geen probleem van overgewicht ruimbagage en met een propellertoestel hebben we een goede vlucht naar het nieuwe vliegveld op Lombok (Praya). Daar worden we opgewacht door dhr. Hannafil van Manumadi. Die verontschuldigt zich meteen voor de veel te kleine minibus voor 8 pers. en bagage en belooft een grotere bus voor de terugreis. Na zo’n 2 uur rijden bereiken we ons hotel Puri Saron in Senggigi. Dat valt meteen in goede aarde, mooie kamers, mooi aangelegde tuinen en fijn zwembad. Hier kunnen we het de komende dagen prima uithouden."

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |