BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH

 
  SANUR
  -- Sanur
  -- Sanur Bars & Nightlife
  -- Sanur Batik Village
  -- Sanur Dolfijnen
  -- Sanur Mangrove Bos
  -- Sanur Markt
  -- Sanur Museum Le Mayeur
  -- Sanur Prasati Blanjong
  -- Sanur Map & Hotels
  -- Sanur Serangan
  -- Sanur Strand
  -- Wild Water Rafting
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

Museum Le Mayeur

"We hebben genoten van de sfeer in het huis. Het was erg rustig en er waren weinig bezoekers. We konden de tijd te nemen in elke kamer en ons gemakkelijk bewegen. Je kon voelen, dat dit echtpaar nog steeds aanwezig was in het pand. Het was jammer, dat er weinig onderhoud (stoffig, verval in sommige gebieden etc) werd gepleegd. Een betere verlichting zou een goede verbetering zijn. De werkelijke foto's van het paar trof je aan in hun slaapkamer. De tuinen en het terrein, hoewel klein, waren aangenaam om doorheen te lopen. Zeker een bezoek waard voor degenen die kunst en geschiedenis waarderen."

          Museum Le Mayeur is een gedenkwaardig museum, waarin voornamelijk kunstwerken en de persoonlijke geschiedenis van de schilder Adrien-Jean Le Mayeur de Merpres (9 februari 1880 - 31 mei 1958) zijn gehuisvest. Le Mayeur is een in Brussel geboren kunstenaar, die onder de indruk was van de kust van Sanur. Hij wijdde zijn hele leven aan twee dingen, waarvan hij het meeste hield: de schilderkunst en de vrouwen.
Voordat hij besloot om zijn leven verder op Bali door te brengen, had Le Mayeur al de hele wereld rondgereisd. Hij offerde zijn reizen op, om zijn liefde voor de kunst na te streven.
Hij was gecharmeerd van de exotische geur van frangipani en van een jonge Legong danseres, die gebruikte als model. Deze jonge Legong danseres heette Ni Nyoman Pollok, beter bekend als Ni Pollok.
Na een zeer succesvolle tentoonstelling van zijn Balinese werken in Singapore besloot Le Mayeur permanent op Bali te blijven. Hij kocht een stuk land in Sanur. Ni Pollok en twee van haar vriendinnen stonden dagelijks voor Le Mayeur model. In 1935 trouwde Le Mayeur met Ni Pollok.
Hij beschreef zichzelf onbescheiden als "de laatste der impressionisten".

Het hoofdgebouw is voorzien van de voormalige woongedeelte van het paar, met klassieke Balinese elementen, gebeeldhouwde stenen muren en rode terrazzo vloertegels. Houtsnijwerk domineert de meubels en vensterbanken zijn voorzien van motieven geïnspireerd door wayang schaduwpoppenspelers karakters.

Er zijn vijf kamers, die als stille getuigen optreden over het leven van Le Mayeur en Ni Pollok. Voor de bezoeker wordt hun liefdesverhaal weer tot leven gebracht. Er zijn levenloze objecten, die van een liefdevol leven getuigen. Je bezoekt onder meer het atelier van de kunstenaar, een leeszaal, de studiekamer, en de slaapkamer, evenals de badkamer van Ni Pollok.
Het huis en de studio van Le Mayeur en Ni Pollok zijn één van de reisdoelen geworden, die cultureel geïnteresseerde toeristen in Bali aandoen.
 

 


Tijdens de tweede wereldoorlog werd Le Mayeur onder huisarrest geplaatst maar hem werd wel toegestaan door te schilderen. In 1957 werd besloten van het huis en de studio een museum te maken. In 1958 ging Le Mayeur naar België in de hoop daar genezing te vinden voor de oorkanker waardoor hij was getroffen. Helaas overleed hij na twee maanden en werd in Ixelles bij Brussel begraven. Ni Pollok keerde terug naar Bali en beheerde het Le Mayeur museum in Sanur tot haar dood in 1985.

In het museum zijn 88 van Mayeurs werken te bewonderen, waaronder schilderijen van Ni Pollok. Maar verder vind je hier ook allerlei gebruiksvoorwerpen van het stel terug. Zoals tafels, stoelen en een gamelansetje, waardoor het nog steeds als hun huisje voelt!

Museum Le Mayeur is gemakkelijk te vinden. Het huis ligt direct aan het strand in Sanur. Het is gebouwd in Balinese architectuur. Er zijn vijf verschillende collectie te zien met (in Totaal) 88 kunstwerken. De verdeling is gedaan op basis van het materiaal, dat Le Mayeur als ondergrond gebruikte, zoals hardboard, multiplex, doek of papier. Het grootste deel van de schilderijen in zijn collectie zijn voorzien van vrouwen met blote borsten. Dit is niet alleen het resultaten van inspiratie op Bali. Hij had over een groot deel van de wereld gereisd.

Le Mayeur Museum
Openingstijden: maandag – vrijdag, 08:00-14:00
Locatie: Sanur Beachfront
Adres: Jalan Hang Tuah, Sanur
Tel: +62 (0)361 286 201

Uit een reisverslag:

Het museum in Sanur draagt de naam van de vorige bewoner Adrien Jean la Mayeur de Merpres. Hij was een Belgische schilder die in 1932 per boot in Singaraja aankwam en zich in Denpasar heeft gevestigd. Hij kwam in Denpasar in aanraking met de 15jarige legong danseres Ni Polllok die model werd voor zijn schilderijen en met wie hij later trouwde.

 

 

   

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |