"Mijn plan voor vandaag was om na de regen die in de loop van de morgen minder werd naar Mataram, de grootste stad op Lombok, te fietsen en daar een en ander te gaan bekijken.
De Mataram shopping Mall, de Pura Mayura, een Balinese hindoe tempel, de Cakra market, de grote nieuwe moskee aan de buitenkant en de haven van Ampenan.
Op een kaartje had ik een mooi rondje uitgestippeld waarbij ik op de heenweg zoveel mogelijk via kleinere wegen en tussen de velden wilde fietsen zodat ik wat foto's kon maken én, wat ik vooral belangrijk vond, de oorverdovende, drukke wegen kon vermijden. Ik hoopte niet te verdwalen want als je de weg vraagt hier sturen ze je meestal de verkeerde kant op. "
Lombok
Mataram (eigenlijk: Kota Mataram) is de hoofdstad van Lombok. Het is een vrij grote stad met ongeveer een half miljoen inwoners; voorsteden meegerekend (Ampenan,
Cakranegara). Ondanks dat vele sites negatief schrijven over Mataram, wil ik toch bij het positieve blijven. Onderaan vind je een filmpje over Mataram, zodat je zelf een oordeel kan vellen.
Mataram is de belangrijkste stad op Lombok, als het gaat om de overheid, educatie, economie, diensten en industrie. Veel toeristen komen wat rond snuffelen op de markten en in de Mataram Mall, een modern en goed voorzien winkelcentrum. In deze wijk bevindt zich het commerciële centrum van de stad. Het allernieuwste winkelcentrum is echter het Epicentrum. Deze heeft in 2015 zijn deuren geopend.
Hoewel de moslims veruit in de meerderheid zijn in de stad, is ook een aanzienlijk deel van de inwoners van Chinese origine is. Een minderheid van de inwoners is Hindoe. Deze verschillen van culturen vind je terug in de stad in de vorm van tempels en winkels.
Aan het begin van de 18e eeuw was Cakranegara de zetel van de kroonprins van Karangasem op Oost-Bali. Verschillende hindoeïstische tempels werden in deze periode op Lombok gebouwd. In 1849 was Ampenan een belangrijke haven van Lombok. Ampenan viel destijds onder het gezag van de Balinese koning Anak Agung.
Mataram en Cakranegara waren belangrijke steden. met grote koninklijke paleizen. Als de Sasak de hulp van de Nederlanders inroepen tegen de Balinezen, wordt Mataram verwoest. Cakranegara zou als laatste Balinese vesting worden veroverd. Het hof van Cakranegara pleegde daarbij massaal zelfmoord door de zwaar bewapende Nederlandse troepen te bestormen. In en rondom de stad zijn tijdens de Nederlandse overheersing grote en gruwelijke veldslagen uitgevochten. In de stad kun je hier nog enkele herinneringen aan terugvinden.
Ook vind je in deze hoofdstad nog de nalatenschap van de Nederlanders, die er tijdens het V.O.C.-tijdperk flink hebben huisgehouden om de opstandelingen te onderdrukken. De stad Mataram is niet zo heel druk en heel toeristisch, maar je kan je er zeker een dag goed vermaken.
Van de vele, leuke markten van Mataram is Kebon Roek in Ampenan wel de aller-drukste. Op deze markt is het de hele dag en nacht vol stalletjes, waar eten en huishoudelijke artikelen worden verkocht. De markt in Cakranegara (spreek uit: Sjakanegara) is nèt wat minder hectisch.
Er zijn twee winkelcentra in Mataram Mall en het Epicentrum. In het Epicentrum zijn tal van restaurants, bubbelthee stands, banketbakkers, donut cafés, Starbucks, Coffeebean, Guardian Drogisterij, bodyshop, boekhandels, schoenenwinkels, enzovoort. Op de bovenste etage bevindt zich een Food Court en op de begane grond een Hypermarket (met supermarkt- en warenhuisartikelen).
De beste supermarkt voor ambachtsproducten is de Sayang Sayang Kunstmarkt. Verder vind je in stad ikat-winkels (textiel) en parelwinkels. Deze zijn in de stad het duurst en in de voorsteden iets goedkoper.
Epicentrum Shopping Mall
In Ampenan en Mataram zijn er ambachts- en antiekwinkeltjes waar je allerlei kunstvoorwerpen uit Lombok en andere oostelijke eilanden kunt kopen. Het zijn leuke winkeltjes waar je terecht kunt voor amuletten, houten kistjes en verschillende soorten textiel. In Ampenan vind je in de hoofdstraat veel winkels die eigendom zijn van etnische Chinezen. In Cakranegara heb je naast souvenirwinkels ook een aantal weverijen waar je traditionele ikatstoffen kunt kopen. Ook kun je zien hoe de ikats gemaakt worden.
Lombok staat bekend om zijn felgekleurde patronen op de lokale songketstoffen. Op een ondergrond van katoen of zijde worden dan reliëfpatronen van goud- of zilverdraad aangebracht. Vooral ten zuiden van Cakranegara ligt het dorpje Sukarare. In dit dorpje maken traditionele wevers namelijk de mooiste songketkleding. De technieken, patronen en motieven worden van generatie op generatie overgeleverd.
Het Epicentrum
Uit een reisverslag over het Epicentrum:
"Lekkere mall met veel westerse shops, veel te doen voor kideren. Starbucks is er en KFC. Veel winkels zoals c&a, departement store achtig. Maar ook bodyshop, billabong en veel designer brillen winkels. Niet echt high end merken. Veel hoofddoeken en jellaba's, whitening face creams en green tea Japanse ijsjes. Fijne bioscoop met lekkere buttered popcorn en Engels gesproken, dus film is goed te volgen. Aanrader!"