BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH 

 

  UBUD
   -- Ubud
   -- Ubud Homestay
   -- Ubud Map & Hotels
   -- Ubud Musea
   -- Apenbos
   -- Beji Guwang Canyon
   -- Goa Gajah
   -- Goa Raja Waterval
   -- Koffie Plantage
   -- Kunstmarkt Sukawati
   -- Nungnung Waterval
   -- Olifanten & Safari
   -- Rijst en Sawa's
   -- Wild Water Rafting
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

KOFFIE PLANTAGE

"Na een rondleiding door de plantage kregen we een proeverij van allerlei verschillende soorten koffie en thee die gemaakt waren met de planten en vruchten uit de plantage. Natuurlijk mocht de Luwak koffie niet ontbreken. Wij moesten voor 1 kopje 50.000 Ruphia betalen (ongeveer 3 euro) de Europese winkelwaarde ligt op zo’n 450 euro per 50 gram. We kregen deze koffie samen met een kopje normale koffie gebrand op Bali om het verschil te proeven. De Luwak koffie was gewoon een hele lekkere koffie, en de Balinese gebrande koffie was gewoon een slap bakje. Verschil was er dus wel degelijk, maar een goede Robusta of Arabica smaakt volgens mij net zo goed."

               

                                  De koffieplantage “Alas Harum AgroTourism” ligt in Tegallalang. Een plaatsje met veel groene rijstvelden.en ongeveer een uur en 15 minuten rijden vanaf het zuiden van Denpasar en net boven Ubud, .Op de hoofdweg van het stadje ligt de plantage, waar ze de beroemde Luwak koffie verbouwen.

Deze koffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en luwak is de lokale naam voor een civetkatachtige, die de rauwe rode koffiebessen eet. Het heeft een spitse snuit en leeft ’s nachts. De dieren worden gehouden in kooien.
Het is een romantische idee van dieren, die alleen de rijpe koffiebessen eten en zich vrij over de plantages kunnen bewegen. De luwak komt voornamelijk in tropische gebieden voor en dus ook in landen waar koffie verbouwd Hij komt dus ook voor op Bali.
 

 

In tegenstelling tot veel andere dieren vindt de luwak koffiebessen erg lekker en eet het graag de rijpe op.
Door fermentatie in het maag-darmkanaal krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de luwak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Als een mens een kers met pit en al zou opeten zal het lichaam het vruchtvlees afbreken en gebruiken. De pit kunnen we echter niet verteren en deze zal uiteindelijk in zijn geheel ons lichaam weer verlaten. Hetzelfde gebeurt met koffiebessen, wanneer deze gegeten wordt door de luwak.
In de bes zitten (meestal) twee koffiebonen, de bessen gaan door het verteringsysteem van de luwak heen en de bonen komen er uiteindelijk in zijn geheel weer uit. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Het begon allemaal met de koffieplukkers in Indonesië in koloniale tijden, voor hen was het verboden om voor eigen consumptie te plukken. Hierdoor moesten ze het doen met de pitten uit de uitwerpselen van de luwak. Hiervan werd de drank gebrouwen en die werd populair en geroemd om zijn uitzonderlijke smaak en aroma’s.

Kopi luwak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, coffee primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.

 

Het beestje – dat van nature schuw is, een eenzaam leven leidt waarbij hij een groot territorium nodig heeft en koffiebessen slechts een ingrediënt van zijn dieet is – wordt opeens van al zijn vrijheid ontnomen en leeft in constante stress.
Boeren weten niet hoe ze voor de dieren moeten zorgen. Er zijn foto’s en video’s waarop de diertjes apathisch heen en weer lopen, zichzelf bijten en uiteindelijk sterven om weer plaats te maken voor een nieuwe luwak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |