De koffieplantage “Alas Harum AgroTourism”
ligt in Tegallalang. Een plaatsje met veel groene rijstvelden.en ongeveer een uur en 15 minuten rijden vanaf het zuiden van Denpasar en net boven Ubud, .Op de hoofdweg van het stadje ligt de plantage, waar ze de beroemde Luwak koffie verbouwen.
Deze koffie is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar door het zeer speciale productieproces. Kopi is het Indonesische woord voor "koffie" en luwak is de lokale naam voor een civetkatachtige, die de rauwe rode koffiebessen eet. Het heeft een spitse snuit en leeft ’s nachts. De dieren worden gehouden in kooien. Het is een romantische idee van dieren, die alleen de rijpe koffiebessen eten en zich vrij over de plantages kunnen bewegen. De luwak komt voornamelijk in tropische gebieden voor en dus ook in landen waar koffie verbouwd Hij komt dus ook voor op Bali. |
|
|
In tegenstelling tot veel andere dieren vindt de luwak koffiebessen erg lekker en eet het graag de rijpe op.
Door fermentatie in het maag-darmkanaal krijgt deze zijn geliefde exquise smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de ontlasting van de luwak. De pitten worden vervolgens gewassen en gekookt. Om de smaak zo veel mogelijk te behouden, worden de pitten meestal licht geroosterd. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.
Als een mens een kers met pit en al zou opeten zal het lichaam het vruchtvlees afbreken en gebruiken. De pit kunnen we echter niet verteren en deze zal uiteindelijk in zijn geheel ons lichaam weer verlaten. Hetzelfde gebeurt met koffiebessen, wanneer deze gegeten wordt door de luwak.
In de bes zitten (meestal) twee koffiebonen, de bessen gaan door het verteringsysteem van de luwak heen en de bonen komen er uiteindelijk in zijn geheel weer uit. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Het begon allemaal met de koffieplukkers in Indonesië in koloniale tijden, voor hen was het verboden om voor eigen consumptie te plukken. Hierdoor moesten ze het
doen met de pitten uit de uitwerpselen van de luwak. Hiervan werd de drank gebrouwen en die werd populair en geroemd om zijn uitzonderlijke smaak en aroma’s.
Kopi luwak kost door het zeer intensieve productiekarakter 200 tot 600 dollar per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 dollar per kilo. De universiteit van Florida heeft een manier ontwikkeld om het fermentatieproces chemisch na te bootsen, zodat de koffie fabrieksmatig (dus goedkoper) kan worden geproduceerd. Deze variant, coffee primero, is in prijs vergelijkbaar met reguliere koffie.