CAKRANEGARA
LOMBOK
 

     

ENGLISH 

 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

CAKRANEGARA

"Weer een keurige schone goedkope homestay gevonden: Hotel Melati Victor I. Midden in de wijk Cakranegara. Vandaag een dag om het waterpaleis Mayura en het Museum Negeri te bezoeken. Een dag cultuur en stof snuiven want de straten zijn drukker dan gewend op Lombok en stoffig.
Eerst zijn we via de markt naar Mayura en de Pura Meru gelopen en na een bord Nasi Goreng en een uurtje rusten, de taxi genomen naar het museum. Ondanks dat we daar de enige twee bezoekers waren was het interessant."


Straatbeeld Cakranegara

          Cakranegara is ťťn van de drie zustersteden Mataram , Ampenan en Cakranegara. Samen vormen ze de hoofdstad Mataram van de regio Nusa Tenggara Barat, die naast Lombok het naburige eiland Sumbawa omvat. De stad was de koninklijke hoofdstad van het eiland Lombok tijdens de dagen van de Balinese Karangasem-heersers en heeft daarom een ​​aantal attracties te bieden. Ze ziet er niet zo steriel uit als Mataram, met haar representatieve overheidsgebouwen en brede straten. Cakranegara is nog steeds heel oeroud en erg druk. De straten staan vol met kleine winkeltjes en workshops, waaronder veel Chinese winkels, aangezien de Chinese gemeenschap hier altijd erg groot is geweest.

Cakranegara is nog steeds het commerciŽle centrum van het eiland. In het spitsuur waant men zich in het centrum van Jakarta, de kleurrijke verwarring van mensen en voertuigen van alle soorten is bedwelmend.
Als je jezelf wilt onderdompelen in de cultuur van Lombok en nog steeds een of ander mooi souvenir wilt kopen, moet je zeker de grote markt (Pasar Besar) van Cakranegara bezoeken. Naast veel goederen en heerlijk voedsel voor de dagelijkse behoeften van de mensen zijn hier ook traditionele gerechten van Lombok te proberen en allerlei artikelen van kunstenaars en ambachtslieden te vinden.
Zo'n markt is natuurlijk een zeer speciale bestemming, want Indonesische markten verschillen aanzienlijk van westerse winkelcentra.

 


De markt

Lombok staat onder meer bekend om de productie van hoogwaardige handgeweven stoffen. Als je wilt kijken hoe ze worden geproduceerd en geverfd, kun je dat doen in de grote webfabriek in Jalan Hasanuddin. Ideaal is een bezoek in de ochtend, omdat dan de meeste weefgetouwen in bedrijf zijn. Veel van de stoffen worden geproduceerd voor export naar Bali en zijn markten. Er zijn ook markten voor aardewerk en allerlei soorten handwerk in Cakranegara.

De belangrijkste attractie van Cakranegara is zeker het Mayura Water Palace. Het bestaat uit een kunstmatige lotusvijver met een open paviljoen in het midden. Het paleis werd in 1744 gesticht door de Balinese heersers in Lombok als regeringszetel. Tijdens verschillende veldslagen, toen de Nederlanders Lombok veroverden, werden veel van de gebouwen verwoest, maar vandaag is het paleis opnieuw een plaats van rust en ontspanning en nog steeds een indrukwekkend getuigenis van de vroegere macht van de hindoe-vorsten.


Pura Meru

Pal naast het Mayura Waterpaleis in Jalan Selaparang ligt de grootste hindoetempel van Lombok, de Pura Meru. Zoals de naam al aangeeft, zijn het de Meru's (torens), de torens hebben meerdere verdiepingen, die de tempel van veraf zichtbaar maken. Naast 31 kleinere tempeltjes op het terrein zijn drie Meru's met 9 verdiepingen, gewijd aan de Drie-eenheid Vishnu, Shiva en Brahma. Elk jaar vindt hier het Pujawali-festival plaats. Het duurt vijf dagen en is het grootste Balinees-Hindoestaanse festival op Lombok met talloze bezoekers uit Lombok en natuurlijk vanuit Bali.

Als u de Jalan Hasanuddin vanaf de grote markt blijft volgen, komt u eerst op de oude veemarkt in de stad. Als u rechtsaf slaat net voordat u de renbaan bereikt. Hier op zon- en feestdagen vinden paardenraces plaats, waarbij de jockeys jonger moeten zijn dan 12 jaar. Uitgerust met helm en bril voeren de jonge ruiters felle races uit, begeleid door het gejuich en de uitgebreide weddenschappen van de toeschouwers.

Ook zeer de moeite waard is het gebied van de smid, die in een andere richting op weg naar Lembar ligt. De ambachtslieden werken nog steeds met open vuren, die worden verwarmd met oerbalgen. Ze produceren voornamelijk landbouwmachines en gebruiken vaak oude auto-onderdelen en ander schroot. Al met al is Cakranegara zeker ťťn van de meest opwindende steden van Lombok en kunnen er een of twee dagen heel goed worden doorgebracht.

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |