LOMBOK
TEMPEL
 

     

ENGLISH 

 
 

  Terug naar: Bali Tourism
 

 -- Lombok

 -- Lombok - Airport

 -- Lombok - Afstandstabel

 -- Lombok - ATM/ Pinnen

 -- Lombok - Autohuur

 -- Lombok - Tweewielers

 -- Lombok - Kaart
 

  Ampenan

  Bangsal

  Bayan

  Cakranegara

  Gerupuk (Grupuk)

  Kuta (Lombok)

  Labuhan Lombok

  Lembar

  Mataram

  Mayura Tempel/ Park

  Monkey Forest

  Praya

  Pura Agung Gunung Sari

  Pura Batu Bolong

  Pura Gunung Pengsong

  Pura Lingsar Tempel

  Pura Meru Tempel

  Pura Suranadi

  Rinjani Beklimmen

  Senaru

  Senggigi

  Sekotong - Schiereiland

  Sukarara

  Taman Narmada

  Tanjung

  Tetebatu
 

  De Gili Eilanden

  Gili Trawangan

  Gili Meno

  Gili Air

  Gili Asahan

  Gili Gede

  Gili Layer

  Gili Nanggu

  Sasak Bevolking
 

 

 


 

PURA BATU BOLONG

"Om 16.30 uur komen we na een ‘meeste stemmen gelden’ momentje overeen dat we toch nog een ritje gaan maken naar Pura Batu Bolong. Dit ligt op ca. 10 kilometer van ons hotel en met de taxi zijn we daar binnen een kwartier. Pura Batu Bolong (betekent: Tempel van de holle rots) is een klein Hindoe-Balinees heiligdom, gelegen op een rots in zee. Er zit een gat in de rots waardoor je de zee kunt zien en daaraan dankt deze tempel zijn naam. Volgens het boekje is het tempeltje niet bijzonder maar hangt er een mystieke sfeer en is het een plekje waar je aan het eind van de dag veel mensen kunt zien die daar hun offergave komen brengen en wierookstaafjes branden. Vanaf de rots is bovendien een prachtige zonsondergang te zien. Het besluit om dit uitstapje te maken blijkt een goede beslissing want we zien inderdaad de prachtig geklede mensen die hun offergave komen brengen en de zonsondergang (met Bali op de achtergrond) is een sprookje!"


Pura Batu Bolong

          De Pura Batu Bolong is een hindoetempel, die gebouwd is op een rots en uitkijkt over het strand van Senggigi. Een smalle weg leidt naar de ingang van de tempel, die gericht is op de Gunung Agung en de Straat van Lombok. Als het weer zonnig is, kun je Mount Agung op het eiland Bali zien. Als je 's middags komt, verandert de zinkende zon de lucht van de middag tot een zonsondergang. Dan is er ook nog de nacht, die je met al z'n sterren niet mag missen.
De Pura Batu Bolong is een 'tempel gebouwd bovenop een rots met een groot gat'. "Pura" betekent tempel en het woord "Bolong" betekent gat. Vanuit de tempel zien we de bezienswaardigheden van het strand van Senggigi.

Er is een legende, die in vroegere tijden vertelt over de Pura Batu Bolong, een tempel was, die gebruikt werd voor offers. Men vertelt, dat elk jaar een andere maagdelijke jonkvrouw werd geofferd om de goden te plezieren. Wanneer het hoogtij wordt, zal er een enorme haai verschijnen en de geofferde maagdelijke jonkvrouw verslinden. De legende leeft nog steeds voort bij de gelovigen, die de tempel nog steeds dagelijks komen bezoeken.


Tegenwoordig is de Pura Batu Bolong, naast een tempel met vaste gelovigen, een toeristische attractie geworden, vanwege zijn legende, geschiedenis, prachtige omgeving en uitzicht op de zonsondergang. Toeristen kunnen zien, hoe de hindoegemeenschap rituelen uitvoert, terwijl de gelovigen vruchten en bloemen offeren bij de altaren en pagodes.

 

Bolong-tempel bestaat uit twee gebouwen. Als je naar beneden loopt, kom je bij de eerste, die in de schaduw van een lommerrijke boom staat en bij de ingang de trap af genaamd Pura Ratu Gede Mas Mecaling. De tweede tempel staat bovenop een overhangende rots van 4 meter hoogte en heeft een gat daaronder. In deze tempel zijn ook beelden van Lakshmana, Vali, Rama, Sugriva en een drakenbeeld. Om deze hoofdtempel te bereiken, moet je voorzichtig lopen om niet te worden blootgesteld aan spatten van de golven die het rif raken. Vergeet niet om vrijwillig geld te doneren om de netheid en verzorging van deze tempel te bekostigen.
Je kunt de tempel bereiken met een motorfiets of auto/taxi. Bij de tempel zijn parkeerplaatsen, toiletten, souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Veel professionele fotografen komen hier om trouwfoto's te maken met de bruid en bruidegom.


Check in

" Een leuke bestemming is tempel Batu Bolong, zo’n anderhalve kilometer ten zuiden van Senggigi. Op het overwegend islamitische Lombok wonen zo’n 250 duizend Balinese hindoes. Batu Bolong is voor hen een belangrijk heiligdom. De tempel staat op een uitstekende rotspunt met een natuurlijk gat, waar zeewater doorheen stroomt. Hieraan dankt de tempel haar naam (batu bulong = ‘rots met gat’). Ze kijkt uit op de heilige berg Agung, waar zich de nog heiliger tempel Pura Besakih bevindt. Met enig geluk tref je bij Batu Bolong een processie, met muziek, dans en kunstig opgestapelde offerandes."

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |