"Als u interesse heeft in de archeologie en geschiedenis, als je meer wilt weten over Bali en in het bijzonder de Sanur gebied, ga dan naar de Prasasti Blajong, die pas in 1932 werd ontdekt Het is zeker een bezoekje waard.
Ga langs Jalan Danau Poso naar de Bye Pass road. Aan de linkerkant kom je op "Pura Belanjong" tege, één van de vele Bali hindoetempels, maar er is een verschil. Naast de tempel is er een pad (ter rootte van klein steegje) Loop het pad ongeveer 10-15 meter en je zal een door glas omgeven de stenen pilaar tegen komen."

In de Pura Blanjong (ook Belanjong) zijn twee bezienswaardigheden: eentje binnen en eentje buiten. De belangrijkste attractie van deze tempel een daarvan is een archeologisch erfgoed inscriptie: de Blanjong.
De Prasati Blanjong pilaar bevat een inscriptie, waarop de oudste geschreven geschiedenis van het eiland Bali staat. Deze inscriptie is gegraveerd in een stuk rots, een steenvormige pilaar of pilaren met een hoogte van 1,77 meter en een diameter van 0,62 meter.
In deze inscriptie staat het woord "Walidwipa", dat is de naam voor het eiland Bali. Deze inscriptie dateert uit het jaar 913 en de opdracht werd gegeven door een koning genaamd Sri Kesari Bali Warmadewa. Dit was een Javaanse koning, die in een paleis in Singhadwala woonde rond het jaar 917 na Christus. Sinds een tiental jaren houden geleerden zich bezig met de Blanjong.
De top van de pilaar heeft de vorm van een lotus. Het is bijzonder, dat voor deze inscriptie bevat twee soorten tekst. Aan de bovenkant zijn er zes regels met letters Pranegari met behulp van
oude Balinese taal (Kawi) en aan de onderkant kant zijn er dertien regels met letters van het oude Bali en Sanskriet. De bovenkant heeft een lotusvorm.
Rond 1930 vond Stutterheim deze inscriptie.
Naast de ontdekking van de opschriften in Blanjong zijn er ook beelden gevonden. Sommige beelden waren nog intact, andere niet. Dit kwam door de zeer hoge ouderdom van de beelden. Het merendeel van de beelden zijn hier vandaan verplaatst naar het Museum van Bali om verdere schade te voorkomen. Toch zijn er nog enkele in de Pura te bewonderen:
|
|
Een Ganesha beeld, deze ligt op ongeveer 15 meter van de Prasatie. Dit beeld werd in een heilig gebouw geplaatst in het complex Blanjong. Dit beeld is gemaakt van een steensoort, die hier niet te vinden is. Dus er is een mogelijkheid dat dit standbeeld van elders is meegenomen.

Een standbeeld van een godin. Op dit moment is het opgeslagen in het Bali Museum in Denpasar. Het beeld is van steen, waarop een godin is afgeschilderd. De godin is afgebeeld rechtop met een ovalen gezicht. Er is slijtage aan oorbellen en halskettingen.
Er zijn ook terracotta beelden gevonden. Deze beelden zijn ook opgeslagen in het Bali Museum in Denpasar. De terracotta beelden zijn gemaakt van gemalen steen. Deze beelden hebben een voetstuk met een afmeting van 15 x 15 x 4 cm en een totale hoogte van 50 cm tot 12 cm breed.