BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH 

 
  GILIMANUK
   -- Gilimanuk
   -- Gilimanuk Barat NP
   -- Gilimanuk Ferry Java
   -- Gilimanuk Menjangan
   -- Gilimanuk Map
   -- Gilimanuk Reistijden
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

Barat National Park

"Tijdens mijn rondreis over Bali had ik de mogelijkheid om met een gids en ‘Ko de boswachter’ het Barat Nationale Park in het westen van Bali te bezoeken. Auto geparkeerd en de kisten aan.
Ko deed de laarzen aan, en mijn eigen gids was ook goed voorbereid op de wandeltocht door een tropisch regenwoud, hij had witte, spiksplinternieuwe gymschoenen bij zich. Tegenwoordig heten die dingen sneakers, maar ik blijf het gewoon gymschoenen noemen.
Het eerste deel van de tocht ging langs de kust, waar mangroven de kust beschermen. Het was eb, en de oever lag vol met slib."

               Barat National Park werd gesticht in 1941. Het was van origine een Nederlands initiatief met de bedoeling om de Bali Starling (Balinese spreeuw; zie foto) te beschermen, die bedreigd werd met uitsterven, samen met de laatst overgebleven wilde bantengs (wilde versie van de domestieke os), dat op Bali thuishoort. Men had ook gehoopt, dat de Balinese tijger, die helaas nu uitgestorven is, hier een plekje zou vinden. Het park is nog steeds in ontwikkeling en het is het enige Nationale Park op het eiland.

Barat National Park ligt op 5 uur rijden van Denpasar of op 90 minuten rijden van Lovina en het park strekt zich uit over het noordwesten van Bali (zie kaartje onderaan). Populaire startplaatsen, waar je vergunningen kunt kopen en waar begeleide tours vertrekken, bevinden zich in Terima Bay (duiken), Cekik en Gilimanuk.
Vanwege de hitte en de muskieten wordt aangeraden om 's morgens vroeg al het park te bezoeken.

Het management van het park is in handen van het Indonesian Forestry Service, die tot taak heeft het aantal bezoekers in toom te houden en de natuur te beschermen.
Er zijn slechts een aantal paden, die in het park door een stuk ongerept natuur lopen. Als je het park wilt bezoeken, moet je een officiële parkgids inhuren.

 

Het Nationaal Park is bergachtig en bestaat uit primaire moessonwoud, mangrove bos, laagland, regenwoud, savanne, zeegrassen, koraalriffen, zandstranden, diepe en ondiepe zeegedeeltes.
Slechts een klein deel van het park is toegankelijk en het is verdeeld in zones. In die zones zijn bepaalde activiteiten voor de bezoekers toegestaan. Zo is duiken en snorkelen toegestaan bij de koraalriffen rond het schiereiland Prapat Agung en bij het eiland Menjangan. Bij vogelaars en wandelaars is het Tegal Blunder Trail heel geliefd. De wandelpaden zijn zowel gemakkelijk als moeilijk.

Het centrum van het park wordt gedomineerd door de overblijfselen van vier vulkanische bergen uit het Pleistoceen, met de Gunung Patas als hoogste vulkaan (1412).

Het park is omgeven door zes kleine dorpjes met een gemengde etnische bevolking (Balinese, Javaanse, Madoerezen en Bugis). Administratief deze dorpen horen deze dorpen bij de het district van Buleleng of Jembrana.

Op het schiereiland Prapat Agung is een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waardoor dit het meest toegankelijke deel van het park is.
De kaap is afgesneden van de rest van het park door de hoofdweg Singaraja - Gilamanuk, maar ook door verschillende bosaanplantingen bij Teluk Terima.
Bij het eiland Menjangan vindt je een aantal kleurrijke koraaltuinen, waardoor dit een perfecte bestemming is om te snorkelen en te duiken.

 


Bali Starling (Balinese spreeuw)

 

Het Park heeft een hoog potentieel van flora en fauna. Onder hen zijn 14 verschillende, beschermde planten en bloemen (flora), waaronder de Sawo Kecik (Manilkara Kauki) en de Sono Keling (Dalbergia Latifolia).
Van de fauna is Jalak Bali Birth (Leucopsar Rothscildi) één van de inheemse fauna op het eiland. Hun woongebied in dit park is te vinden in de Prapat Agung en omgeving. Andere dieren in dit park zijn o.a. wilde buffel, hert, muisherten, wilde katten, banteng (wilde versie van de domestieke os), grijze en zwarte apen.
Naast de bovengenoemde dieren, kun je er ook nog reptielen vinden en 160 andere soorten vogels. De conditie van de koraalriffen in dit park is zeer gevarieerd met een unieke combinatie van veel soorten op verschillende riffen. In het jaar 1998 werden er 110 soorten koraal geregistreerd, waaronder 22 paddestoelkoralen en tot nu toe zijn er 222 soorten vissen in het park geteld.

Hoe kom ik bij het Park?
Bali Barat National Park is gemakkelijk te bereiken via Gilimanuk, de havenstad waar de ferries af en aan varen naar Java. Gilimanuk bereik je dus met de ferry, als je van Java komt, of je bereikt de havenstad met de bus uit Denpasar of Singaraja. Vanaf Gilimanuk neem je een minibus naar Cekik, wat 3 kilometer verder ligt. Hier zijn de PHPA headquarters. Een ander beginpunt is Labuhan Lalang, bereikbaar met een minibus vanuit Gilimanuk. Labuhan Lalang ligt aan de hoofdweg naar Singaraja, die door het park gaat. Om het eiland Menjangan te bereiken huur je een motorboot in Labuhan Lalang (tocht duurt ca. 30-40 min).

Afstanden
Gilimanuk-Negara-Cekik met de auto (43.3 km);
Singaraja-Seririt-Cekik met de auto (85 km).

Vergunning en gidsen Vergunningen en gidsen: bij het PHPA headquarters in Cekik, bij het PHPA Office in Labuhan Lalang of bij het PHPA Office in Denpasar.

Beste bezoektijd
De beste tijd om het Bali Barat National Park te bezoeken is aan het einde van het droge seizoen en aan het begin van de regentijd. Ruwweg: van augustus tot december.

Contact Meer informatie en foto's
Kantoor: Kantor Pos Gilimanuk
Cekik 82253, Bali
Tel. : +62-365-61060 or 61173
E-mail: tnbb@telkom.net

 

 

 

 

 

 Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |