BALI TOURISM |
|
|||||||||
|
ZOUT
Amed en omgeving stond vroeger bekend om zijn zoutwinning uit zeewater. Men voorzag zo in het levensonderhoud. Tegenwoordig vindt dit nog plaats in een paar kleine gemeenschappen vlakbij Amed en Jemeluk. Bij het strand zie dan grote, houten bakken staan, die ze vol laten lopen met zeewater en dit dan langzaam laten verdampen. Wanneer het weer droog en zonnig is, kun je de zoutwerkers, zowel mannen als vrouwen, op het strand zien werken. Het is geen probleem om even bij hen te kijken. Al het werk wordt gedaan onder de prachtige, toeziende blik van de Gunung Agung, de heilige berg van Bali.
Een paar arme gezinnen blijven doorgaan met deze traditionele manier van zoutwinning. Voor buitenstaanders is het een interessant gezicht de rijen en rijen houten bakken langs het strand te zien. Het proces is aanzienlijk ingewikkelder en tijdrovender dan we denken. In totaal duurt het ongeveer 8-10 dagen om zeewater om te zetten in zout. Zo gaat het proces:
Zoutwinning is tegenwoordig een afnemende, maar nog steeds belangrijke industrie in dit gebied. Als je langs de kustweg rijdt, zie je bij de dorpen de grote, droge zoutpannen met een korst van zoutkristallen. Die kleine doosjes van gastronomische Bali zoutkristallen zie je in delicatessenwinkels en speciaalzaken over de hele wereld. Zij zijn hun lange reis in deze zoutpannen begonnen.
Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy | |