BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH 

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

ZEESCHILDPADDEN

De lokale bevolking eet van oudsher namelijk schildpadden en zeeschildpadden eieren. Iemand die met moeite zijn kinderen kan voeden, is het moeilijk uitleggen dat je een schildpad-ei niet moet opeten. Nu koopt de schildpaddenopvang schildpadden die in vissersnetten terecht zijn gekomen en voor een schildpadden-ei krijgt men de prijs van 2 a 3 kippeneieren. Het loont de bevolking dus om de schildpadden te beschermen. Lokale bevolking blij, toeristen blij, schildpadden blij!


               Zeeschildpadden komen op Bali 's nachts aan land om een kuil te graven en daar hun eieren in te leggen. Dit gebeurt op diverse plaatsen, echter we moeten u enkele plaatsen ten zeerste ontraden. De Turtle Projects in Kuta en Tanjung Benoa moeten we u sterk ontraden. Als u echter een tour over het eiland boekt, wordt meestal één van deze twee aangedaan. Maar wie speurt op Internet leest, dat hierbij de volgende teksten horen: “Zielig, hier wil je niet naar toe!!” en “Puur toeristisch: zielig voor dieren!” of “Extreem dure tour om dierenmishandeling te zien”. Vaak zie bij zulke attracties ook andere dieren, zoals apen of slangen, in erbarmelijke omstandigheden!
Daarom ben ik blij om U te vertellen over het Serangan Turtle Conservation and Educations Centre (kortweg: TCEC). Dit ligt op het eilandje Serangan en is verbonden door een brug met het vasteland. Het TCEC wordt gesteund door het WWF, de gouverneur van Bali, de burgemeester en autoriteiten van Denpasar, de Provinciale "Nature Resources Conservation Agency" en de lokale gemeenschap.

De aandacht gaat niet alleen uit naar de schildpadeieren, maar ook naar gekwetste schildpadden, die gevonden worden in vissersnetten of gewond zijn door boten. Deze zeeschildpadden worden extra liefdevol en dier- en natuurvriendelijk verzorgd. In een groot bad zwemmen verschillende schildpadden. De medewerkers van Serangan Turtle Conservation and Educations Centre verdienen meer aandacht en belangstelling. Het is een aanrader om te gaan kijken.

Het TCEC maakt deel uit van een alomvattende strategie om de handel in schildpadden uit te roeien op het eiland. Zeeschildpaddenvlees is een populaire delicatesse op Bali, vooral tijdens Balinese ceremoniële feesten. Echter verschillende milieu-organisaties zoals de TCEC proberen de lokale bevolking op te voeden te helpen bij de instandhouding van zeeschildpadden op Bali.

 

's Nachts komen de zeeschildpadden (vrouwtjes) aan land om een kuil te graven (30 - 50 cm diep) en daar hun eieren in te leggen. Ze leggen dan 100 - 110 eieren en gooien de kuil dan weer dicht. Zo'n schildpad ei is te vergelijken met een pingpongbal en heeft een zachte schaal. "Turtle Rangers" lopen op het strand om de gestrande zeeschildpadden te beschermen en veilig te laten terugkeren naar de oceaan. Even later graaft hij de eieren weer op om ze op een beschermde, omheinde plek weer veilig te begraven.
Het duurt zo'n 45 tot 75 dagen, voordat zo'n eitje uitkomt. De warmte van de zon bepaalt of er jongetjes of meisjes uit de eieren komen. Is het erg warm, dan komen er meer meisjes. Bij lage temperaturen komen er meer jongetjes.
Als ze uit het ei komen willen ze zo snel mogelijk naar zee. Het is dan een gemakkelijke prooi voor roofvogels, die er een smakelijk hapje in zien. In Serangan worden de pasgeboren zeeschildpadjes in een bassin gestopt om ze te laten aansterken. Eenmaal losgelaten op het strand, kiezen ze het ruime sop. Ze leven de eerste jaren van kleine zeedieren.
In Serangan komen 80% van de eieren uit. Indien de zeeschildpadjes groot genoeg zijn, kunt u zelf een zeeschildpadje terugzetten in de oceaan. Van elke duizend jonge zeeschildpadjes worden er enkele maar oud, die bereiken dan de leeftijd van 50 jaar, maar ze kunnen ook wel 100 jaar worden.

 

Van alle "turtle centra" is deze het best. Niet voor niets vindt het WWF dit ook. Het is moeilijk te vinden, ondanks dat het zich slechts op 3 km afstand van Sanur bevindt. Het ziet er naar onze Westerse maatstaven een beetje armoedig uit. Het zou een opknapbeurt nodig hebben. Gelukkig worden de dieren hier wel liefdevol opgevangen. Dit in tegenstelling tot Kuta en Tanjung Benoa.
Elke taxichauffeur weet het TCEC in Serangan echter te vinden.

Uit een reisverslag:

"We reden vanuit Sanur ( ca 3km richting Kuta ) naar Serangan, Turtle Island. Het was even zoeken, maar Serangan Turtle Conservation and Educations Centre hebben we toch gevonden. De aanwezige gids sprak ons aan en gaf ons uitleg over de opvang schildpadden. Onze aandacht ging naar de gekwetste schildpad, welke destijds werd gevonden tussen de vissersnetten. Maar nu extra liefdevol en dier- en natuurvriendelijk wordt verzorgd.
Ook in het grote bad zagen we de verschillende schildpadden. Je kunt vrijblijvend een donatie geven. Mensen, Serangan Turtle Conservation and Educations Centre (in de buurt van Sanur) verdient meer aandacht en belangstelling.
Een aanrader om te gaan kijken".

 

 

 

 

 

 



Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |