BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

TIRTA EMPUL

"We hebben een Vespa gehuurd en hierop zijn we naar een ten noorden van Paksiring gelegen tempel gereden: de Pura Tirta Empul. Enkele jaren geleden heeft men een oud-Balinese inscriptie ontcijferd waaruit blijkt dat deze tempel in 962 gesticht is. Op dit tempelcomplex ontspringt de heilige bron. Aan dit water wordt een helende werking toegeschreven. Ook de rivier Pakerisan wordt met dit heilige water gevoed."


Het wassen / de reiniging

               De Pura Tirta Empul is een Hindoeďstische tempel op het Indonesische eiland Bali. Deze werd gebouwd in het jaar 962 ten tijde van de Warmadewa-dynastie. De tempel is bekend vanwege haar heilig water dat uit een nabijgelegen bron komt en dat gebruikt wordt voor reinigingsrituelen. De naam "Tirta Empul" betekent "kristal heldere stroom", waarmee wordt aangeduid, dat het wordt gebruikt als heilig water voor religieuze ceremonieën.
Je vindt het tempelcomplex Tirta Empul (tempel van het heilige water) even ten noorden van Ubud, op ongeveer 40 minuten rijden, bij het dorp Tampak Siring.
De ingang wordt gemarkeerd door twee vleugelvormige pilaren, een traditioneel gespleten poort. Eenmaal binnen zijn er verschillende heiligdommen en een grote ruimte, waar je in de schaduw even kunt uitrusten.
De tempel is een replica van de oorspronkelijke tempel, maar daar merk je weinig van wanneer je het bezoekt.

 De oorspronkelijke tempel werd volgens een inscriptie in 962 gebouwd en is tot op de dag van vandaag een zeer belangrijke tempel. De bron voedt diverse baden en vijvers. Zo heb je er een bron met water met er omheen een aantal baden waar de Balinese bevolking zich wast om zich te reinigen.

Een andere spectaculairste vijver is een uit steen gehouwen bassin met kristalhelder water, waarin koikarpers zwemmen.
Van het hele eiland komt men hierheen om zich onder te dompelen in dit heilige water. Vaak neemt men water in flessen mee naar huis. Ook toeristen kunnen zich gratis onderdompelen in één van de drie schone, openbare bassins.

 

De heilige bron heeft volgens de Balinezen heilzame krachten. Zodoende gaan zij elk jaar een keer naar Tirta Empul om zich hier te baden., Volgens de legende is de bron door de god Indra geschapen. Toen zijn krachten door Mayadanawa waren vergiftigd, boorde hij een gat in de grond om een fontein van "onsterfelijkheid" te maken, die vervolgens zijn krachten weer tot leven zouden wekken.


Een ceremonie


De mensen reinigen zich in het heilige water van de Tirta Empul tempel voor hun gezondheid en geluk. Het kristalheldere water mondt uit in een andere plas, die is beschermd door een muur. Volgens de overlevering is dit de Balinese fontein van de eeuwige jeugd.

Iedereen, die het zwembad in wil, moet een sarong dragen. Deze kun je bij de ingang van de tempel krijgen. Je bent van harte welkom om je te reinigen. Vrouwen moeten een T-shirt aan en een Sarong. Neem een handdoek mee, wanneer je geďnteresseerd bent en in het bad wil, want er is geen kleedkamer. Er is een dress code en mensen, die zich daar niet aan houden, worden geweigerd.
Water is op Bali erg belangrijk en wordt in bijna alle ceremonies en rituelen gebruikt. Het water van Tirta Empul wordt als zeer heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten, die het water zou bevatten. De geiser zou geschapen zijn door de god Indra. Al het water, dat wordt gebruikt bij crematies in Bali komt hier vandaan.

Op de berg bij de tempel is in 1954 het regeringspaleis gebouwd. Oorspronkelijk was dit een verblijf voor Nederlandse officieren, maar later was deze plek door Soekarno (de voormalige president van Indonesië) gekozen als zijn residentie tijdens zijn verblijf op Bali.


Twee gespleten vleugelvormige pilaren

Uit het reisverslag van Yvonne en Saskia:

’s Ochtends vroeg opgestaan om lekker te ontbijten en vervolgens op zoek naar een taxichauffeur. Die hadden we natuurlijk binnen no time gevonden, aangezien ongeveer ieder mannetje roept ‘you need transport?’. Een lieve man die ons hier wel heen wilde brengen voor een prima prijs. Hij vertelde ons heel veel over de bevolking en de tempel onderweg. Zo konden wij ook mooi al onze vragen stellen. Vanuit heel Bali komen er mensen naar de Tirta Empul om in het heilige water te baden voor gezondheid en geluk. Het water van Tirta Empul wordt als super heilig beschouwd vanwege de magische, helende krachten die het water zou hebben.
Bij de ingang kregen we wederom mooie sarongs en eenmaal binnen was het een drukte van jewelste. Yv en ik hadden van tevoren bedacht dat we ook graag een bad in dit heilige water wilden nemen, maar toen we zagen dat enorme groepen hindoes waren uitgerukt voor dit reinigingsritueel vonden we dat een beetje ongepast. Er stond namelijk geen enkele toerist tussen.
Het was een heel bijzondere plek vond ik. Je had 4 gigantische baden, waar rijen mensen in het water wachtten om te douchen onder het heilige water. Allemaal hadden ze offers meegebracht, die ze daar neerlegden. Daarna kon je de natuurlijke bron zien waar het heilige water uitkwam. Dit was ook heel bijzonder, want het was een soort vijver met kristalhelder water, en daar zag je deze waterbronnen uit de grond kwamen. Een soort vulkanische plek. Toegegeven is dat dit water inderdaad heel bijzonder van kleur is. Achter alle heilige baden, had je een plek waar groepen hindoes aan het bidden waren. We hebben een tijdje staan kijken bij deze ceremonie. Erg bijzonder.
Zo deden ze na elk gebed een bloemetje op een andere plek. Een bloem achter hun oor, een bloem in hun haren etc. Ze aten uit de hand van de gebedsleider een hap rijst en nog veel meer rituelen, zoals besprenkeld worden met water. Later hoorden we van onze chauffeur dat de hindoes allemaal leven van positiviteit. Zo proberen ze alleen maar positief te denken, aardig te zijn voor iedereen om hen heen, de mooie dingen van het leven in te zien, nooit boos naar elkaar te zijn. Daar komt oorlog van, zei hij. En bij volle maan en zwarte maan gaan de hindoes hun aura’s reinigen, om de negativiteit eruit te halen. Wanneer dit eruit is, ben je gelukkiger met jezelf en met elkaar. Mooi toch!?
De bloemen achter hun oren waren om zo goed mogelijk naar hun ‘goden’ te luisteren, de bloemen in hun haren om zo positief mogelijk te denken, de rijst eten voor het positieve en dankbare spreken, etc. Daarnaast wassen ze dus hun hele lijf met heilig water, zodat hun hele lichaam na zo’n ritueel weer gereinigd is, en drinken ze er ook van om hun ziel te reinigen. Deze man vertelde aan een stuk door, super interessant! En, veel geleerd.

 

 

 

 

 



Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |