BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH

 
  SINGARAJA
 -- Singaraja
 -- Singaraja Gitgit Waterval
 -- Singaraja Hot Springs
 -- Singaraja Kroya Waterval
 -- Singaraja Lemukih waterval
 -- Singaraja Ling Gwan Kion
 -- Singaraja Map & Hotels
 -- Singaraja Pura Beji
 -- Singaraja Meduwe Karang
 -- Lovina
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

SINGARAJA

"Pasar malam in Singaraja, ofwel de avondmarkt ook wel een soort "kermis". Het is hier een bezienswaardigheid op zich, als je ten minste van echt handwerk houdt.
Hier vinden we de draaimolen met handgemaakte en al verschillende keren overschilderde helikopters. Geheel en al aangedreven door……………….jawel, mankracht. Een eveneens uit blikgoed bestaande draaimolen, maar nu met tentzeil erboven en ook rondgedraaid door lopende jongemannen. Het is een grote markt met eettentjes, baksokraampjes en geuren van saté."

          Singaraja is een oude havenstad, in het midden aan de noordkust van Bali. Het is de tweede grootste stad van Bali (ca. 120.000 inwoners). Letterlijk betekent de naam "Leeuwenkoning". Het is de voormalige koloniale hoofdstad van Bali en nu de hoofdstad van de Buleleng regentschap. Buleleng was tevens een oud Balinees koninkrijk. De haven van Singaraja heet eveneens Buleleng.

Het Nederlandse koloniale verleden van Singaraja is nog steeds zichtbaar door de architectuur van veel van de gebouwen, met name die welke zijn gelegen in het oude havengebied. Witgepleisterde magazijnen ademen nog de ​​sfeer van de oude dagen, toen de haven nog bezig was met de handel in specerijen, vanille en tabak bloeide.

Sinds de koloniale tijd is Singaraja een belangrijk educatief en cultureel centrum geweest. Tegenwoordig heeft de stad twee universiteiten. Singaraja is voor velen een aantrekkelijke stad, dankzij een aanhoudende koloniale 'sfeer' en een aantal goed bewaarde koloniale gebouwen. Vooral in het zuiden van de stad met kleine, kronkelende straatjes die zorgen ervoor hier heerlijk kunt slenteren. In 1995 won Singaraja een landelijke prijs voor de schoonste en best onderhouden stad in Indonesië. De mensen in Singaraja zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Het centrum van de stad ligt op het kruispunt van de Jalan Gajah Mada en de Jl. Jen. Ahmad Yani. Hier vindt u de banken, een postkantoor, kleine hotelletjes, een aantal kleine restaurants en de lokale markt Pasar Anyar, die 's avonds overgaat in een "night market" met eetkraampjes.
Het havengebied van Singaraja vind je direct ten noorden van het centrum van de stad . Er zijn nog vele oude pakhuizen in het havengebied die dateren uit de Nederlandse koloniale tijd. deze zijn niet meer in gebruik. Voor dat de luchthaven in Denpasar in gebruik werd genomen, was Singaraja de haven, waar avontuurlijke toeristen met een boot aan land werden gezet.
Naast het Nederlandse erfgoed zijn er ook Chinese en islamitische invloeden te vinden. De afstammelingen van de Chinese, Arabische en Bugis kolonisten wonen nog steeds in de havendistrict en je vindt er woonwijken die men Kampong Arab en Kampong Bugis noemt.

Ling Gwan Kion
Ling Gwan Kion

Er is een mooie Chinese tempel (Klenteng), de "Ling Gwan Kion". Deze bevindt zich vlakbij de Jalan Erlangga, dichtbij de oceaan in het havengebied van Singaraja. Deze tempel is één van de weinige Chinese tempels op Bali. Hij is toegankelijk via een brug over een lotusvijver en de tempel heeft prachtige gouden boeddhabeelden. De tempel werd gesticht in het jaar 1873 en is meerdere malen gerenoveerd.

Een unieke "lontar" museum annex bibliotheek, de "Gedong Kirtya", is te vinden op de Jalan Veteran vlakbij het centrum van de stad. De Gedong Kirtya verzamelt, kopieert en bewaart duizenden lontar (handschriften gemaakt van palmbladeren), "prasati" (transcripties op metalen platen) en boeken die zich bezighouden met verschillende aspecten van het menselijk leven, zoals religie, architectuur, filosofie, genealogie, homeopathie, "usada" (medische handschriften), zwarte magie, enz. Veel is geschreven in de Balinese taal en in Kawi (oud Javaans taal). Maar er zijn ook werken in de Nederlandse, Engelse en Duitse taal. Het museum en de bibliotheek zijn doordeweekse dagen open voor bezoekers, maar in het weekend en tijdens nationale feestdagen is het gesloten.

 

Het Koninklijk Paleis van Singaraja "de Puri Agung Buleleng" ligt dichtbij de lontar bibliotheek "Gedong Kirtya", aan de Jalan Mayor Metra. Het Puri Agung, die is meerdere malen gerenoveerd en wordt nu mondjesmaat voor het publiek opengesteld, voor hen, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Buleleng (Noord-Bali). Bezoekers kunnen een aantal foto's van de Raja's (Koningen) van Buleleng zien in het oude huis, waar de laatste radja en zijn gezin woonde. De afstammelingen van de Raja's wonen hier nog steeds en de kans groot, dat u ZKH Kroonprins Ngurah Ugrasena, kleinzoon van de laatste Raja van Buleleng, Anak Agung Pandji Tisna, tegenkomt. Hij regeerde tot 1950 en was ook een bekend romanschrijver en de 'grondlegger' van de toeristische badplaats Lovina, toen hij besloot om hier de eerste verblijfsaccommodatie te laten bouwen.

Er zijn veel, gevarieerde standbeelden te zien in Singaraja. U kunt zelf beslissen om een city tour doen met een traditionele dokar (paard en wagen). Dat is de perfecte manier om de meeste beelden van Singaraja te zien en de sfeer van de oude stad op te snuiven op een ouderwetse manier. Er bevindt zich een dokar 'station' in het centrum van Singaraja in de buurt van de Pasar Anyar II Markt, op de Jalan Gajah Mada.

De markt van Singaraja, "Pasar Anyar II", is aan de Jalan Gajah Mada in het centrum van de stad. Deze markt is zeker een bezoek waard, vooral tijdens de koele ochtenduren, rond zonsopgang. De markt bestaat uit twee verdiepingen. Elke ochtend bezoeken honderden Balinezen deze landelijke markt om groenten, fruit, vis, vlees en bloemen te kopen. Er is ook een gedeelte, waar je kleren kunt kopen voor een weinig geld.

Uit een reisverslag:

"Gisteravond onderweg naar het restaurantje van Ayu in Singaraja kwamen we Walter en Wina tegen. Walter is een Nederlander die twintig jaar geleden op vakantie ging naar Bali. Toentertijd was hij vrachtwagenchauffeur. Hij werd verliefd op Wina, een Balinese en is hier gebleven. In de loop der jaren heeft hij hier een goed bestaan opgebouwd en een mooi guesthouse. Zij nodigden ons uit voor de tandvijlceremonie die maandag gehouden word. Dus hebben we op de markt van Singaraja de traditionele kado's voor deze gelegenheid gekocht. Een rieten mand gevuld met enkele kilo's rijst, koffie en suiker. Het is vruchtentijd dus volop fruit te koop. We hebben nog rambutan, bananen en durian gekocht.
We komen maandag mooi op tijd bij Walter en Wina aan. Een vijftal priesters zijn nog druk bezig alles in gereedheid te brengen voor de ceremonie. Vandaag worden de tanden van Walter, Wina en drie van hun kinderen gevijld. Er wordt eerst gebeden en daarna enkele ceremoniën die we ook eerder bij andere ceremoniën gezien hebben. Degene waarbij de tanden gevijld gaan worden raken met hun handen een dode kip aan, tikken op een offer en trekken een palmblad uit het offer.
Daarna lopen ze over een rieten mat waarop allemaal rieten offermandjes staan, gevuld met rijst, koekjes, gebraden kip, eieren en fruit. Voorzichtig duwen ze met hun voeten de mandjes opzij en lopen zo over de lange mat naar het einde ervan. Er word een ligbank in orde gemaakt waarop de patiënt tijdens het tanden vijlen moet liggen. Walter mag als hoofd van het gezin eerst.
Na nog een kort gebed gaat hij liggen en opent zijn mond. De priester pakt het pakketje met beitels en vijlen en begint. Hij zet de beitel op de tanden en klopt voorzichtig met een hamertje ertegenaan. Dan kan Walter zijn mond even spoelen. Nadat hij weer is gaan liggen pakt de priester de vijl en gaat aan het werk. Tussentijds smeert hij een goedje op het vlak wat zojuist is afgevijld. Dat goedje smaakt of vies, of doet pijn want het gezicht van Walter vertrekt tot een grimas. Weer spoelen en verder totdat alle tanden mooi recht zijn. Na de laatste keer spoelen gaat Walter weer rechtop zitten en volgt er nog een kort gebed.
Als hij van de ligbank afstapt moet hij nogmaals over een mat lopen maar nu moet hij met zijn voeten in de offerbakjes trappen, wat me met die gebraden kippen, koekjes en eieren niet echt lekker lijkt. Nou gelukkig hoeven we hier niet te eten.
Vervolgens is Wina aan de beurt en daarna haar oudste zoon. Als de zoon klaar is knielt hij voor zijn moeder en vraagt haar vergiffenis voor alle rottigheid die hij in zijn jonge jeugd heeft uitgehaald. Hierbij huilen moeder en zoon. Als de dochter klaar is met het vijlen van haar tanden knielt ook zij voor haar moeder neer en vraagt vergeving. Nu nog de jongste zoon die met een gespannen gezicht zijn beurt zit af te wachten. Is hij nu zenuwachtig voor de beitel en de vijl of voor de biecht die hij straks bij zijn moeder moet doen?
Na nog een kort gebed is de ceremonie klaar en tijd voor felicitaties en eten, waarvoor wij vriendelijk bedanken als we zien dat er nog enkele toeristen op het buffet aanvallen alsof ze al lang niet meer te eten hebben gehad. Soms is het grappig om tijdens zo'n ceremonie ook eens te kijken naar de overige toerist die binnen is komen wandelen. Zoals vandaag."

Bij de Balinees worden normaal gesproken de tanden gevijld rond zijn / haar zestiende verjaardag. Dit is de overgang naar volwassenheid en de laatste ceremonie die de ouders voor hun kinderen houden. Daarbij vragen de kinderen tevens aan hun ouders vergiffenis voor hun vervelende gedrag, ongehoorzaamheid en fouten die ze jegens hun ouders gemaakt hebben. Bij het vijlen van de tanden worden de spitse punten afgevijld totdat deze mooi recht zijn. In de Balinese cultuur symboliseren puntige tanden de dierlijkheid van de mens. Deze moet onderdrukt worden. Deze ceremonie kan niet bij iedereen op zestienjarige leeftijd gehouden worden. Soms kan dit ook later zijn omdat het houden van een ceremonie veel geld kost en daarvoor eerst gespaard moet worden. Alleen rijke mensen kunnen de ceremoniën houden op gepaste tijden. Er zijn enkele uitzonderingen die niet uitgesteld kunnen worden en waardoor dan een lening voor afgesloten moet worden.

 


Villa Boreh Beach Resort & Spa

Gerenoveerd in 2015, garandeert het Villa Boreh Beach Resort & Spa gasten een plezierig verblijf in Bali voor zaken of plezier. Het hotel ligt niet zo ver van het stadscentrum: de afstand is ongeveer 26. Km en het duurt normaal ongeveer 180 minuten om het vliegveld te bereiken. Bezoekers van het hotel vermaken zich met de volgende topattracties die in deze stad te vinden zijn: Pura Penegil Dharma.
Het Villa Boreh Beach Resort & Spa biedt een onberispelijke service en alle essentiële voorzieningen om reizigers een plezierig verblijf te bieden. Het hotel heeft een uitgebreid aanbod aan services, inclusief 24-uur beveiliging, dagelijkse schoonmaak, cadeau-/souvenirwinkel, draagbare wi-fi verhuur, printer.
Treed binnen in één van de 17 uitnodigende kamers en ontvlucht de dagelijkse stress met een breed scala aan voorzieningen, zoals kledingkast, handdoeken, houten-/parketvloer, plasma tv, paraplu. Het hotel biedt een uitstekende variëteit aan recreatieve faciliteiten, inclusief boten, kano, watersportmateriaal verhuur, yogazaal, snorkelen. Het Villa Boreh Beach Resort & Spa is een ideale verblijfsplaats voor reizigers die charme, comfort en gemak zoeken in Bali.

Meer informatie en foto's:  Villa Boreh Beach Resort & Spa |klik nu|

 


 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |