BALI
TOURISM
 

     

ENGLISH  

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

PERANCAK Tempel

"Pura Gede Perancak of Purancak Tempel. Deze schitterende tempel kijkt uit over de rivier Perancak en ligt ongeveer 8 kilometer ten westen van Rambut Siwi. Dit is dicht bij de provincie hoofdstad Negaga. De plaats was eerst door de Heilige Dang Hyang Nirartha bezocht en het is de moeite waard om te bezoeken. Het is een mooie tempel met weinig bezoekers. In de omgeving is een dorp met dezelfde naam, Gede Perancak, die ooit een braakgelegde ruïne was. Perancak is bekend door haar vissershaven waar tientallen Bugis, kleurrijke vissersboten (Perancak boten) afgemeerd zijn. Bovendien vindt u hier een schildpad Sanctuary en deze Balinese tempel."


De Perancak Tempel

               The Perancak Tempel wordt ook welde Pura Perancak genoemd en ligt niet aan zee, maar op het platteland, dicht bij Negara stad. Niet zo ver van die andere tempel aan zee: de Rambut Siwi. Om de juiste plaats van deze tempel, die ook aan de monding van Perancak rivier ligt, moeten we naar het westen rijden vanuit Denpasar. Het is een goede, geasfalteerde weg voor de auto of de bromfiets. Vanaf de weg is het nog ca. 9 km vanaf het plaatsje. Het land rondom de tempel is een niet-geïrrigeerd, droog gebied. Dit land is volledig geplant met kokospalmen en biedt een prachtige panorama, dat een koele sfeer geeft.

Er wordt op Bali verteld, dat de naam van de deze tempel komt van het woord Ancak (de naam van een boom), want toen Danghyang Niratha (priester) de oversteek waagde op de Indische Oceaan naar het westelijk deel van het eiland, kwam hij aan land in deze regio, die ook bekend staat als Sagara Rupek.
In eerste instantie kwam hij aan land op de plaats, waar de hedendaagse Perancak Tempel nu ligt. Deze stond toen nog niet op deze plek.

Hij wachtte tot zijn vrouw en zoon, die met een lekkende boot die was opgelapt door spoel kalebas blad, ook zouden aankomen. Danghyang Niratha roeide het laatste stuk met behulp van zijn beide handen als roeispaan.

 

Toen hij daar op zijn vrouw en zoon wachtte, zat hij onder een boom, die de Ancak Boom wordt genoemd. Hij had onder die boom een gesprek met een boer, die koeien verzorgde. Terwijl hij onder die boom zat, zag hij dat er vlakbij een tempel werd gebouwd. Deze tempel noemde men de Per Ancak Tempel. Zo komt de tempel aan zijn naam.
Maar andere bronnen beweren, dat de naam afkomstig is van de streek, waar de Perancak Tempel in staat. De streek, waar hij aankwam als eerste voet aan wal zette en zijn gebeden deed, terwijl hij wachtte op zijn gezin.

Deze tempel werd onderhouden door een priester, die elke dag de tempel bewaakte en iedereen observeerde, die zijn weg kruiste. De priester moest iedereen eraan herinneren en eventueel vermanen, als iemand de tempel naar binnen zou gaan en zou vergeten te bidden. De priester was strikt in zijn regelgeving.


Kom binnen.....

Dhangyang Niratha en zijn familie wilden verder gaan met hun heilige reis, toen ze weer bij elkaar waren. Toen hij de tempel voorbij wilden gaan, zag de priester hen en hij vermaande Danghyang Niratha om te komen bidden. Hij was immers de bewaker van deze tempel.
Danghyang Niratha ging naar binnen om in de tempel zijn gebeden te doen. Toen hij daar stilletjes zat te bidden, begon het te kraken en de muren vertoonden scheuren en de tempel stortte in.
Als getuige van deze vreemde gebeurtenis, werd de priester en zijn volgelingen bang. Ze renden naar huis. Ondertussen had priester zich vermand en verzocht Danghyang Niratha de tempel om de tempel in zijn oude staat terug te brengen.

 

Dhangyang Niratha willigde uiteindelijk zijn verzoek in en begon weer te bidden. De tempel keerde terug in zijn oude volheid. Gesterkt door een zegen van Niratha was de tempel weer intact. De priester was zo blij om wat er gebeurd was, dat Dhangyang Niratha gaf de preister Kalpika (een ring) als een bewijs, dat hij op deze plek was, tijdens zijn heilige reis.


De mooie tempel

 

 

 

 

 

 

 



Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |