BALI
TOURISM
 

Gunung Agung

     

ENGLISH 

 
 
 

  Home

  Afstandstabel Bali

  Airport Bali

  Balinese Bevolking

  Bussen/ Bemo's Bali

  Feestdagen op Bali

  Fietsen op Bali

  Geld en Pinnen

  Gokken/ Casino Bali

  Homestay Bali

  Hotels

  Kaart van Bali

  Klimaat

  Reisdocumenten

  Taxi's op Bali

  Taxi's GRAB op Bali

  Vaccinaties

  Winkelen/ shoppen
 

  Bestemmingen

  Amed

  Batubulan

  Belimbing

  Candidasa

  Canggu

  Denpasar

  Gilimanuk

  Jatiluwih

  Jembrana

  Jimbaran

  Klungkung

  Kuta

  Legian

  Lovina

  Munduk

  Nusa Dua

  Padang Bai (ferry Lombok)

  Pemuteran

  Sanur

  Seminyak

  Sibetan

  Sidemen

  Singaraja

  Tenganan

  Tuban

  Ubud

  Lombok

  Nusa Lembongan (eiland)

  Nusa Penida (eiland)

  Gili Eilanden
 

  Belangrijke Tempels

  Agung Pulaki

  Brahma Vihara Ashmara

  Goa Lawah

  Gunung Kawi

  Lempuyang Luhur

  Perancak Tempel

  Pura Besakih

  Rambut Siwi

  Taman Ayun

  Tanah Lot

  Tirta Empul

  Tirta Gangga

  Ulan Danu Bratan

  Uluwatu
 

  Trekpleisters

  Allerduurste koffie

  Apenbos

  Barat National Park

  Barong Dans

  Erica op Reis: High 5 Rehab

  Erica op Reis: Ketut Liyer

  Gitgit Waterval

  Gunung Agung (vulkaan)

  Gunung Batur (vulkaan)

  Hanengevecht

  Kecak Dans

  Olifantengrot

  Olifanten Park

  Safari & Marine Park

  Sawa's en Rijst

  Stranden van Bali

  Treetop Adventure Park

  Waterbom Park - Kuta

  Waterpaleis

  Wild Water Rafting

  Zeeschildpadden (Opvang)
 

  Overige

  Reisaanbiedingen

  Links

  Contact
 

 

 

 

GUNUNG AGUNG

"Via lange trappen bereiken we de tempel op de helling van de heiligste berg van Bali, de Gunung Agung vulkaan, de geboorteplek van de goden. De tempel is op normale dagen vrij sober, maar momenteel is de tempel mooi versierd in verband met het komende Galungan-festival. Voor de tempel staan gekleurde parasollen, de beelden zijn aangekleed, in de keukens worden offers klaar gemaakt en verschillende orkesten oefenen op hun klassieke Balinese instrumenten. Bij de keuken liggen twee grote, gillende, vastgebonden varkens. Ook deze varkens zullen geofferd worden."

          De vulkaan Gunung Agung is met zijn 3142 meter hoogte de hoogste berg van Bali. Nederlanders noemden de berg vroeger de Piek van Bali.
De Agung ligt in het oosten van Bali, niet ver van de grote tempel Pura Besakih, die op de helling van de berg ligt.
De voet van de berg strekt zich in het noordoosten uit naar de zee, en in het zuidoosten liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Een klein dal scheidt Agung van de naastgelegen vulkaan Gunung Batur. De lagere hellingen van de berg zijn zeer bebost en landbouw vindt plaats tot op een hoogte van ongeveer duizend meter.
De Gunung Agung is vanaf heel Bali te zien, mits er niet teveel wolken omheen hangen. De laatste uitbarsting dateert van 1963 waarbij zo’n 2000 inwoners de dood vonden en dorpen werden weggevaagd.
Tegenwoordig is de vulkaan niet meer actief waardoor het mogelijk is om hem te beklimmen. Het is wel aan te raden om de vulkaan onder begeleiding te beklimmen met een gids. Niet elke gids durft hoger dan de helft vanwege de ‘berggeesten’.

Agung is de heiligste berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus. De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld', het geografische en religieuze centrum van de wereld. Ze slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen.
Omdat de Gunung Agung gezien wordt als woonplaats van de goden worden erupties van gezien als een teken van hun ongenoegen. Maar de uitbarstingen maken het omringende land ook vruchtbaar, en de rivieren die ontspringen aan de Agung irrigeren de rijstvelden. Een grote eruptie in 1350 maakte het land rondom Besakih vruchtbaar en zorgde ervoor dat de rijstopbrengst nog jaren groot genoeg was om in de behoeften van het tempelcomplex te voorzien.

 

Tegenwoordig zijn de zwarte hellingen van de Agung weer bedekt met akkers en tuinen. De berg blijft echter actief. Soms stoot de grote diepe krater nog rook en as uit, en vulkanologen houden de geologische activiteit nauwlettend in de gaten.

De beklimming
Het ochtendgloren tijdens de klim

De Agung kan het beste beklommen worden in de periode van juli tot oktober. De beklimming is vrij zwaar, lang en gevaarlijk. Het huren van een gids wordt dan ook ten zeerste aangeraden. Over 't algemeen worden er 3 routes gebruikt om de berg te beklimmen : een vanuit het zuiden, een tweede vanuit het zuidoosten en een laatste vanuit het westen. Deze laatste wordt het meest gebruikt omdat ze begint in Pura Besakih.
Het is belangrijk om water mee te nemen. De enige waterbron langs de route is namelijk heilig en het water mag daarom niet gedronken worden. Aangezien de klim vooral over een ondergrond van losse aarde en rots gaat is ook de keuze voor de juiste schoenen belangrijk. Je kunt het beste de Agung in de vroege ochtend beklimmen, wanneer de lucht nog helder. Men kan dan met volle teugen genieten van het uitzicht, zowel tijdens de klim als op de top. Bij helder weer is het mogelijk om de top van de Gunung Rinjani te zien op het naastgelegen eiland Lombok. Beide bergen zijn echter vaak aan het zicht onttrokken door het wolkendek.
Denk goed na voordat je aan een beklimming begint. De klim is erg zwaar, gevaarlijk en afhankelijk van je tempo duurt het al gauw drie tot zes uur om de top te bereiken. Neem daarom genoeg water mee en trek goede wandelschoenen aan

"Beginnende bij de ‘Besahki’ kom je in 6 uur op het hoogste punt van de vulkaan met uitzichten op het noorden en westen, beginnende in ‘Sogra’ kom je in 3-4 uur bij de mooiste vergezichten naar het oosten en het zuiden.
Wil je de zonsopgang zien, is het aan te raden vanaf ‘Sebudi’ in 3-5 uur te wandelen naar ‘Sangkawasa’, aldaar te kamperen en in 3 uurtjes naar de krater te klimmen, de terugweg duurt langer! In ‘Sogra’ kun je tegen een donatie overnachten bij de priester van de tempel ‘Pura Pasar Agung’.
Welke keus je ook maakt, de klim is behoorlijk zwaar! Ga je aan deze klim beginnen, meld jezelf voor je eigen veiligheid vóór en ná de klim bij de politie in ‘Selat’.

 

Gunung Agung
De Gunung Agung met het eiland Bali

Uit een reisverslag:

"De laatste 20 minuten was echt onwijs stijl en veel rotsen, dus ik klom echt met handen en voeten, was echt geniaal en super vet om te doen! Bij tijd en wijle had je een mooi uitzicht om van te genieten, dus ik vond het langzame tempo wel fijn.
Eenmaal boven werden we hartelijk ontvangen door de anderen en kregen we een kopje thee en een gebakken banaan (voor meer energie). Het was echt zo’n onwijs mooi uitzicht. Ik heb hier echt genoten van het uitzicht en de super vette ervaring.
Ik stond gewoon op een vulkaan van 3100 meter hoog en dat heb ik in 3 uur en 20 minuten gedaan. We maakten veel foto’s van elkaar met het uitzicht vanaf verschillende hoeken en een teamfoto. 

Na even genoten te hebben, klommen we weer naar beneden. Ik liep achter Jo aan, die achter de rest aan klauterde, maar door zijn hoogtevrees kwam hij niet snel vooruit. Ik haalde hem in en de gids bleef maar zeggen ‘Be carefull, watch out!’ Echt om ziek van te worden.
Ik wilde zo snel mogelijk bij de rest van de groep terecht komen. Het was stijl naar beneden en één foute stap en je kon 3100 meter naar beneden vallen, and you’re gone with the wind.. Nou ja, door alle negatieve gedachten, die ik had gekregen van de gids, concentreerde ik me niet meer zo goed op mijn stappen.
Ik zette dus een verkeerde stap, ik gleed weg en rolde twee keer om over de rotsen en kon me gelukkig vastgrijpen met mijn linker hand en kreeg grip met mijn linker voet.
Ik belandde vol met mijn achterste op een rots en dat deed best veel pijn. Mijn hand lag open, mijn linker enkel ook en heb een dikke, blauwe plek op mijn achterste, maar ik leef dus nog wel. Julian zag dit gebeuren en vroeg of het ging. Ik zei, dat ik nog leefde liep hij verder.
Ik moest mij dus nog steeds haasten om de rest te kunnen volgen. Dit ging nu wel een stuk voorzichtiger dan daarvoor. Mijn benen trilden en ik was constant bang om weg te glijden en naar beneden te vallen.
Af en toe stopten ze voor een slok water en dan kwam ik weer bij hen. Dan gingen we weer verder en dan werd het gat weer groter en dan wachten zij weer even. Gelukkig hielden ze mij in de gaten, zodat ik ze kon zien, zo kon ik dus niet een verkeerd pad kiezen.
Leonard had mijn hand nog helemaal verzorgd met alcohol doekjes enzo, dus dat was wel lief! Onderweg kregen we echt steeds meer respect voor elkaar, dat we de beklimming volbracht hadden. Eenmaal terug in het bos, hadden we nog een uur naar beneden te gaan. Ik durfde weer een beetje door te stappen. Er waren hier geen rotsen, waar ik met mijn hoofd op kon belanden. Ik kon me nu vasthouden aan takken van de bomen. Het was wel glad door zand en loszittende steentjes. De jongens renden letterlijk naar beneden en Anouk en ik hadden hen al snel uit het oog verloren. Later gingen wij ook rennend, lachend, gillend, glijdend naar beneden.
Echt super om weg te glijden, te balanceren, te zandboarden of jezelf vast te grijpen aan tak van een boom. Eenmaal beneden was het heerlijk om je schoenen uit te trekken en naast de anderen te ploffen met een net gekocht flesje IJSKOUD water."

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2014 - 2022 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |